Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 23. januára 2022, 09:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, tenis je hra s presnými pravidlami. Od postavenia pri podaní, cez dopad loptičky do presne určeného priestoru, s ohraničením priestoru pre dopad každej odohranej loptičky pre dvojhru a štvorhru zvlášť. Časové obmedzenie doby pre podanie, zvláštne – tenisové počítanie úspešných zásahov v každej hre, končiace jednoznačným rozhodnutím, ktoré určuje víťaza každej sady a každého stretnutia.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Nad tým všetkým bdie oko hlavného rozhodcu na „empajri“, ktorý sa spolieha na správne rozhodnutia desiatich rozhodcov rozmiestnených na jednotlivých čiarach ohraničujúcich hracie plochy tenisového ihriska a bedlivo strážiacich dopady loptičiek podľa pravidiel tejto prekrásnej hry. Dohľad nad spravodlivým rozhodnutím otáznych momentov preberá dnes sofistikovaná technika, ktorá tieto rozhodnutia vedie k nano-technickej dokonalej spravodlivosti. Všetci zúčastnení tieto pravidlá a ich dodržiavanie dobrovoľne rešpektujú a bez výhrad sa nimi riadia.

Človek žije v spoločnosti s presnými pravidlami. Tie vychádzajú z dohody žiť slobodne a správať sa tak, aby konanie jednotlivca nebolo na škodu jeho okoliu alebo neohrozovalo slobodu či zdravie iného. Tieto pravidlá môžu byť dohodou, ktorej hovoríme slušnosť, alebo nariadenie, ktorému hovoríme zákon. Ten je výsledkom súhlasu väčšiny obyvateľov alebo jej zástupcov.

Každá spoločnosť, každá krajina a jej obyvatelia majú v kultúrnom a vyspelom prostredí právo formulovať a vytvoriť si svoje nariadenia a zákony. V prípade vstupu do tejto spoločnosti, do tejto krajiny, so zámerom užívať jej priestor a pohostinstvo, je nevyhnutným predpokladom rešpektovanie jej nariadení a zákonov. Ak táto slušnosť z akéhokoľvek dôvodu absentuje, potom sa stretneme s výzvou rešpektovať platné nariadenia a zákony úradnou cestou. Riešenie je potom len otázkou, ako dôsledne tá ktorá spoločnosť dodržiavanie zákona vyžaduje – alebo ako necitlivo druhá strana vedomé porušovanie zákona presadzuje…

Minulý týždeň sme uviedli na Rádiu Piešťany v relácii Podoby džezu ojedinelý demografický úkaz. Január je mesiac bubeníkov. Narodilo sa v ňom desať popredných džezových bubeníkov, preto sme pôvodne ohlásenú tému relácie posunuli na budúci týždeň. Predstavíme novinky vydavateľstva Hevhetia, nový album vydal Joe Lovano a jeho Trio Tapestry. Pútavo pôsobí americká speváčka Alicia Olatuja, jej hudba oslovuje davy džezových labužníkov.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín