Vodnopólová legenda Roman Poláčik je späť

  • Vodné pólo / Piešťany / Šport
  • 22. januára 2022, 16:24

Najúspešnejší vodný pólista v našej histórii Roman Poláčik (58) je späť pri slovenskej reprezentácii. Piešťanského rodáka vodnopólovej verejnosti nijako špeciálne netreba predstavovať. Za všetko hovorí fakt, že ho v roku 2019 vyhlásili za najlepšieho slovenského vodného pólistu storočia. Po pôsobení v Iráne či na Malte nedávno prikývol na ponuku od šéfa sekcie slovenského vodného póla Pavla Borsiga. Okrem pozície vedúceho družstva seniorskej reprezentácie sa stal aj koordinátorom pre mládež.

Roman Poláčik sa stal vedúcim družstva seniorskej reprezentácie aj koordinátorom pre mládež. (Autor: swimmsvk.sk/archív SPF)

Roman Poláčik si po skončení úspešnej aktívnej kariéry najprv vyskúšal prácu asistenta reprezentačného trénera Slovenska a od júla 2009 do decembra 2011 náš národný tím aj sám viedol. Lavičku slovenskej reprezentácie potom po neúspešných kvalifikáciách na ME 2010 a ME 2012 vymenil za lavičku iránskej reprezentácie. Práve v Iráne a neskôr na Malte pôsobil poslednú dekádu, pričom sa tam venoval najmä práci s mládežou.

Piešťanec bol vyhlásený za vodnopólistu storočia.

„Ponuky na návrat k slovenskému vodnému pólu už boli aj skôr, ale oslovila ma až táto posledná od Pavla Borsiga. Možno povedať, že moja a jeho filozofia sú na 99 percent podobné. A to rozhodlo. Zároveň chcem nášmu vodnému pólu vrátiť, čo mi dalo. A bolo toho veľa. V Piešťanoch som sa ho naučil hrať, v Košiciach som sa priblížil svetovej úrovni a potom som mal možnosť pôsobiť v najlepších európskych kluboch. Po tých rokoch v zahraničí mám pocit, že je čas priložiť ruku k dielu a pomôcť tu doma,“ vysvetlil pre Slovenskú plaveckú federáciu dôvody svojho návratu do prostredia nášho vodného póla víťaz Európskeho pohára majstrov (dnešnej Ligy majstrov) z roku 1999.

So súčasným viceprezidentom Slovenskej plaveckej federácie pre vodné pólo Pavlom Borsigom sa dohodol, že bude zastávať dve funkcie – vedúceho družstva mužských reprezentácií, seniorskej aj mládežníckych, a zároveň bude mať na starosti rozvoj mládeže.

„Čo sa týka seniorskej reprezentácie, tam je náš prvý spoločný cieľ kvalifikovať sa na tohtoročné majstrovstvá Európy. Za normálnych bezcovidových okolností by som povedal, že to musí byť samozrejmosť, ale keďže okrem siedmich či ôsmich legionárov naši hráči z domácej ligy opäť dlho netrénovali a stále ani nemôžu hrať, musíme byť veľmi obozretní. Verím však, že postúpime, a potom na nás čaká ďalšia a ďalšia mravčia práca. Tú bude treba aj pri práci s mládežou. Náš cieľ na najbližšie tri roky je, aby sa všetky naše reprezentácie pravidelne dostávali na majstrovstvá Európy a aby sa približovali k prvej osmičke. Kedysi to bolo reálne, dnes, povedzme si pravdu, je nám to vzdialené,“ predstavil ciele na najbližšie mesiace či roky účastník olympijských hier v Barcelone, ktorý zbieral počas kariéry skúsenosti v popredných kluboch v Maďarsku, Taliansku, Chorvátsku, Grécku, na Malte, ale zahral si napríklad aj v ázijskej Lige majstrov.

Aby sa Slovensko v blízkej budúcnosti aspoň priblížilo k výsledkom, aké dosahovala jeho generácia, treba začať podľa jeho slov od mládeže: „Reprezentácia môže napredovať vtedy, keď budú môcť tréneri vyberať z päťdesiatich, a nie z pätnástich chlapcov, a najmä keď budú mať kluby zo všetkých kútov Slovenska utvorené kvalitnejšie podmienky ako doteraz. Či chceme, či nie, treba na to financie. Situácia celkovo v našom športe je zlá, ale aj v tomto dúfam, že vláda podporí vodné pólo viac, že prídu i nejakí sponzori… Nový prezident je manažérsky zdatný a verím, že sa nám spolu podarí zlepšiť podmienky klubom a tým, samozrejme, aj hráčom.“

Roman Poláčik chce okrem iného prebudiť slovenské vodné pólo aj v oblasti diplomacie. „Bol by som rád, keby sme opäť organizovali na Slovensku kvalifikačné turnaje a v budúcnosti možno aj niektoré z mládežníckych majstrovstiev Európy,“ potvrdil Poláčik, ktorého ľudia spoznávajú pri bazénoch v azda v každej z vodnopólových krajín. Svoje známosti už teraz naplno zúročuje pri príprave seniorskej reprezentácie na spomínanú februárovú kvalifikáciu v Gruzínsku.

„V závere roka som už bol s tímom na sústredení v maďarskom Miškovci. Najbližšie budeme mať kempy v Košiciach, kde hráči ráno odtrénujú v tamojšej plavárni a večer budú chodiť do Miškovca na prípravné zápasy,“ ozrejmil prípravu nášho národného tímu pod vedením trénerov Petra Nižného a Karola Bača mladšieho ich bývalý spoluhráč, neskôr aj ich reprezentačný tréner a dnes kolega z realizačného tímu Roman Poláčik.

Slováci odohrajú prvý zápas v tomto roku 15. februára v rámci Svetovej ligy v Taliansku. Následne ich čaká od 17. do 20. februára kvalifikačný turnaj na ME v Gruzínsku za účasti domácich, Bielorusov i Poliakov a 8. marca nastúpia v Bratislave opäť vo Svetovej lige proti olympijským víťazom zo Srbska.

V Gruzínsku bez Hofericu a Semana

Jedna z priorít Poláčika aj Borsiga je vrátiť do národného tímu hráčov, ktorí sa v posledných rokoch z rôznych dôvodov nezúčastňovali na reprezentačných akciách. Ide najmä o Lukáša Semana či Lukáša Ďuríka, ktorí už údajne prejavili záujem byť opäť súčasťou tímu. Poláčik však viac ako mesiac pred kvalifikačným turnajom prezradil, že minimálne so Semanom a tiež s jeho spoluhráčom z Miškovca, brankárom Tomášom Hofericom, tréneri v Gruzínsku nebudú môcť počítať.

„Taká je situácia. Nevieme s tým nič urobiť. Európska federácia LEN má síce klauzulu, že by ich klub mal uvoľniť, ale ani ja, ani Paľo Borsig nemôžeme tých hráčov obrať – ako sa hovorí – o ich chlieb,“ potvrdil situáciu ohľadom dvojice pôsobiacej v najvyššej maďarskej súťaži Poláčik, ktorý verí, že ostatní naši legionári budú môcť a aj budú ochotní prísť. zdroj: swimmsvk.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek