Hudobný pavilón v havarijnom stave, radnica jeho opravu v roku 2022 z rozpočtu neplánuje

Hudobný pavilón v mestskom parku, takzvaná mušľa, je v havarijnom stave. Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Piešťanoch deklaruje, že ho zrejme v tomto roku ani nebude prevádzkovať, a v mestskom rozpočte pre rok 2022 je uvedené, že sa opravovať nebude. To by sa podľa schváleného rozpočtu mohlo zmeniť len v prípade pridelenia nejakej nešpecifikovanej dotácie.

Hudobný pavilón v mestskom parku podľa všetkého najbližšiu letnú sezónu ostane bez kultúrnych podujatí. (Autor: Supa)

Hudobný pavilón, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1968, sa nachádza v mestskom parku. Vystupujú v ňom rôzne kultúrne telesá a počas letnej sezóny sa tam konajú promenádne koncerty. A keďže ide o otvorené hľadisko s voľným prístupom zo všetkých strán, nie je ho možné komerčne prevádzkovať, preto akýkoľvek program, ktorý verejnosti mesto ponúkne, je hradený z verejných prostriedkov a mušľa si nedokáže na svoj chod zarobiť.

Je však v prevádzke od roku 1968 a zdá sa, že jeho čas životnosti po viac ako päťdesiatich rokoch sa už naplnil a potrebuje investície do zásadnej rekonštrukcie. V textovej časti schváleného rozpočtu MsKS je uvedené, že v roku 2022 nebude možné hudobný pavilón využívať na realizáciu kultúrno-spoločenských podujatí. Už v roku 2021 sa tento priestor využíval len v obmedzenom režime a nedalo sa vôbec použiť zázemie šatní a sociálneho zariadenia z dôvodu prítomnosti rozsiahlych plesní.

Textová časť mestského rozpočtu je ešte konkrétnejšia a hovorí o havarijnom stave strechy hudobného pavilónu, elektrických rozvodov, ale i obkladov či zázemia pre umelcov. S vyčlenením finančných prostriedkov na opravu však mestský, ale ani rozpočet MsKS v roku 2022 nepočíta. MsKS na opravu všetkých svojich budov, ktoré spravuje, a to objekt Fontána s kinom a galériou, Prírodné kino a Malá scéna na Ulici A. Dubčeka, má naplánovaných dohromady len 11 500 eur.

Mestský rozpočet síce položku pre hudobný pavilón obsahuje, ale ako sa v ňom uvádza, ide o 15-tisíc eur na spracovanie projektovej dokumentácie pre podanie žiadosti o dotáciu. Projektová dokumentácia po jej vyhotovení má riešiť havarijný stav strechy, elektriky, obkladov a šatní.

O akú dotáciu na rekonštrukciu sa chce mesto uchádzať, schválený rozpočet nešpecifikuje. O tom, že je to len imaginárny zámer, svedčí i fakt, že prípadný objem financií z dotácií mimo rozpočtu mesta v schválenom dokumente ani nefiguruje.

Uzavretie hudobného pavilónu v letnej sezóne 2022 sa tak javí byť nezvrátiteľná skutočnosť a s jeho opravou si budú musieť dať rady až noví zástupcovia mestskej samosprávy zvolení na jeseň tohto roka v komunálnych voľbách.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína