Župa podporí všeobecných lekárov dotáciami v celkovej výške 200-tisíc eur

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
  • 18. januára 2022, 15:10

Lekár po absolvovaní atestácie v špecializačnom odbore všeobecné lekárstvo alebo pediatria môže získať na vybavenie novej ambulancie jednorazovú dotáciu 20-tisíc eur. Ak preberie existujúcu ambulanciu po kolegovi, ktorý ide do dôchodku, môže dostať dotáciu 15-tisíc eur.

Ilustračné foto

Trnavský samosprávny kraj otvoril druhý rok po sebe dotačnú výzvu, ktorá je zameraná na rozvoj zdravotníctva na jeho území. Župa týmto spôsobom reaguje na nedostatok všeobecných lekárov pre deti i dospelých. Cieľom dotačnej výzvy je zvýšenie motivácie nových lekárov, aby dlhodobo poskytovali zdravotnú starostlivosť v Trnavskom kraji. Do výzvy sa môžu zapojiť v piatich kategóriách podľa zaradenia a potreby. Žiadateľmi môžu byť právnické osoby alebo fyzické osoby a aj podnikatelia, ktorí poskytujú zdravotnú starostlivosť na území kraja. Žiadosti o dotácie je možné podávať priebežne až do 15. decembra 2022.

„V kraji dlhodobo zaznamenávame nedostatok všeobecných lekárov, pričom ich priemerný vek sa postupne zvyšuje. Lekári pre dospelých majú v priemere 56 rokov a tí pre deti a dorast až 63 rokov, čo predpokladá ich skorý odchod do dôchodku. Preto som rád, že pokračujeme v motivácií mladých a nových všeobecných lekárov dotáciami v celkovom objeme 200-tisíc eur,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Podľa riaditeľky odboru zdravotníctva Úradu Trnavského samosprávneho kraja Lucie Šmidovičovej môžu začínajúci lekári, ktorí si chcú zriadiť ambulanciu, dostať na potrebné vybavenie dotáciu 20-tisíc eur. Všeobecní lekári, ktorí preberú ambulanciu po kolegovi, ktorý odchádza do dôchodku, môžu získať jednorazový príspevok do výšky 15-tisíc eur.

O dotácie v predpokladanej výške 5-tisíc eur môžu žiadať ambulancie, ktoré budú školiacimi pracoviskami pre lekárov pripravujúcich sa na atestáciu v odboroch všeobecné lekárstvo pre deti a dorast a všeobecné lekárstvo pre dospelých, ktorým župa pripravila aj bonus k mzde až do výšky 8 400 eur ročne.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina