Športovci sa konečne dočkali!

V rámci nových opatrení, ktoré minulý týždeň schválila vláda, sa po niekoľkých mesiacoch za nových a dostupnejších podmienok opäť obnovil tréningový proces mládeže a takisto sa môžu znova rozbehnúť aj súťaže. Konečne sa taktiež uvoľnili podmienky pre vstup fanúšikov na športové podujatia.


Tomáš Horký (Autor: red)

Chvalabohu, ale trvalo to!

Ako som niekoľkokrát písal, na Slovensku je šport na okraji spoločnosti a vôbec sa naň neberie ohľad ako na jednu z priorít. Hoci páni Ivan Husár s Karolom Kučerom tvrdia, že vláda k tomu pristúpila tak, že šport je na prvom mieste a riešila sa prioritne otázka športu, nemyslím si to. Nechcem im až tak krivdiť, určite majú z titulu svojich funkcií snahu spraviť pre šport to najlepšie. Nemajú však potrebný výtlak na kompetentných, ktorí o tom prioritne rozhodujú. A problém je, že práve tí na najvyšších miestach nemajú šport v krvi a ako jednu z priorít. Keď sa to nezmení, budeme sa točiť stále dokola.

Mimoriadne prísne opatrenia pôsobia na slovenský šport devastačne, lebo na rozdiel od okolitých krajín športový život – tréningy, súťaže – na mnohé mesiace úplne zastal, čo sa už teraz prejavuje výrazne negatívnym spôsobom.

Stačí sa pozrieť do okolitých krajín, kde má šport mládeže mimoriadnu dôležitosť a prihliada sa naň ako na jednu z priorít. Ocenil by som, aby mali kompetentní na pamäti, že šport nie je len o samotnom športovaní, ale spolu s ním sa formujú osobnosti, mentálne zdravie a ďalšie pridružené hodnoty, ktoré nikde inde nezískajú. Keď to budeme mládeži stále upierať, nedopadne to dobre a dobehne nás to. Ani sa nenazdáme.

Všetci zo športovej obce chceme, aby súčasná generácia netrpela civilizačnými chorobami, fungovala zdravým životným štýlom, viedla normálny život a aby sme budovali kult zdravého a športového životného štýlu, čo aj v normálnej dobe nebolo jednoduché.

„Slovenské športové zväzy vyzvali kompetentné orgány, aby pri tvorbe protipandemických opatrení prizývali na konzultácie športovú obec. Zástupcovia najväčších športov na Slovensku negatívne vnímajú doterajší postup, keď sa o prijatých opatreniach dozvedali až „ex post“ bez toho, aby sa k nim mohli akokoľvek vyjadriť.“ Toto som si nedávno prečítal v spoločnom vyjadrení športových zväzov a už len to, čo je v predchádzajúcich vetách uvedené, mi príde ako absolútny nonsens. Skôr by som očakával, že sa kompetentné orgány poradia a spoločne rozhodnú, ako ďalej postupovať, ako to rozumne nastaviť, aby sa mohlo v režime za určitých opatrení fungovať.

U nás sa však robí veľa vecí naopak.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav