Respirátory budú po novom povinné už aj v exteriéri

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
  • 18. januára 2022, 08:58

Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní COVIDu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá.

Na začiatku pandémie v minulom roku členovia parlamentu mladých roznášali po Vrbovom respirátory priamo do schránok. (Autor: FB PMMV)

Respirátory budú po novom povinné už aj v exteriéri. Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré vyšli vo Vestníku vlády SR s účinnosťou od 19. januára. Táto povinnosť platí, ak ste vonku a ste vzdialení od cudzích osôb menej ako dva metre alebo ak ste účastní na hromadnom podujatí, a to aj v prípade, ak ste od cudzích ľudí vzdialení viac ako dva metre.

Hygienici zároveň informovali, že pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní COVIDu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá. „V režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami,“ konštatuje ÚVZ.

Ten taktiež potvrdil, že sa od 19. januára zavádza sa nový režim OP+, ktorý bude podmienkou vstupu do vybraných prevádzok, ako sú napríklad fitness, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie ale aj krátkodobé ubytovacie služby. „Pre vysokorizikové podujatia, ako sú napríklad oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne, platí od 19. januára režim OP+. Pre ostatné typy hromadných podujatí režim OP+ neplatí,“ informujú hygienici.

Plošne sa otvárajú prevádzky kúpalísk, wellness a akvaparkov, avšak len pre režim OP+, otvárajú sa aj všetky doteraz uzavreté prevádzky služieb, a to pre režim OP. Rozširuje sa zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ. Konkrétne ide o predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok a knižnice.

„Zákazníci hotelov a podobných služieb krátkodobého ubytovania po tretej dávke sa už nebudú musieť preukazovať negatívnym testom, táto povinnosť ostáva pre osoby s dvoma dávkami vakcíny s dvojdávkovou schémou a s jednou dávkou vakcíny s jednodávkou schémou – hotely a podobné služby budú otvorené v režime OP+,“ upozorňuje ÚVZ.

Prevádzky s obmedzením otváracích hodín budú môcť mať otvorené do 22:00. Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, ako aj pre prevádzky verejného stravovania sa rušia obmedzenia kapacity. Bude povolená prevádzka detských kútikov (v režime OP), ruší sa povinnosť len individuálnych prehliadok v múzeách a galériách. Fitness centrá budú v režime OP+, zvyšuje sa však ich maximálna kapacita na 50 osôb alebo 1 osoba na 15 štvorcových metrov.

Ubytovanie pre lyžiarske a snoubordové výcviky pre deti do 18 rokov v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu bude možné v režime OTP. Povinné testovanie nezaočkovaných zamestnancov zostáva minimálne do konca januára 2022 jedenkrát do týždňa, testovať sa nebudú musieť zamestnanci s kontraindikáciou očkovania.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava