Manažér súťaže M. Chnápko: TOP liga mala minulý rok vysokú úroveň

  • Rozhovory / Šport / Futbal / Ostatné športy
  • 17. januára 2022, 00:02

V závere roka 2021 bolo trochu času aj na bilancovanie uplynulej sezóny v Niké TOP lige Piešťany. O uplynulom ročníku čoraz viac populárnejšej súťaže v malom futbale sme sa pozhovárali s jej manažérom Martinom Chnápkom.

Martin Chnápko je organizátorom Niké TOP ligy Piešťany. (Autor: topliga.sk)

Ako hodnotíte minulý rok z pohľadu Niké TOP ligy?

Rok 2021, bohužiaľ, pokračoval v zlom sne z roku 2020, keď nás obmedzenia viackrát stopli, dokonca až do júna, a zapríčinili napokon vynechanie celej sezóny Jar/2021, nakoľko sa v letných mesiacoch dohrávala jesenná časť 2020. Mesiac november priniesol opäť ďalšiu vynútenú stopku, a tak TOP liga mohla z celého roka fungovať v princípe iba päť a pol mesiaca. Navyše sa často muselo hrať bez divákov, čo nás veľmi mrzelo.

Na druhú stranu v časoch, keď nám kompetentní povolili hrať, mala piešťanská TOP liga vysokú úroveň a bolo vidno, že hráči tejto možnosti odovzdávajú maximum a sú za ňu vďační. Z tohto miesta by som sa chcel preto poďakovať každému, kto v tomto bláznivom a náročnom roku priložil ruku k dielu a zabezpečil, že TOP liga v Piešťanoch, ale aj v ostatných mestách sa mohla v rámci obmedzení odohrať a priniesť radosť každému z nás – od zástupcov SZMF, cez konkrétne v Piešťanoch klubu PFK, kameramanovi, rozhodcom, manažérom jednotlivých tímov a v neposlednom rade hráčom a fanúšikom.

V čom vidíte najväčšie pozitívum ligy za spomínaný rok?

Najväčším pozitívom je jednoznačne rastúca herná kvalita TOP ligy Piešťany a pribúdanie nových tímov. Taktiež je to zlepšovanie organizačnej stránky, manažéri sú komunikatívni a spoločne sa vždy snažíme nájsť najvhodnejšie riešenie akejkoľvek situácie a to platí i zo strany klubu PFK Piešťany, ktorého zázemie využívame. Ďalej je to stále väčšie utužovanie vzťahov v rámci našej piešťanskej komunity nadšencov malého futbalu a vznikajúce nové priateľstvá, ktoré ešte posilňuje pozápasové posedenie tímov v bare. No a ako som už spomenul, najväčším pozitívom uplynulého roka je to, že sme aj za ťažkých časov dokázali odohrať takú porciu zápasov.

Ktorý tím sa prezentoval najsympatickejším futbalom?

Každý hrá svoju špecifickú hru a musím tímy pochváliť, že žiadny v piešťanskej TOP lige nehrá systémom „park the bus“, prípadne odkopávanie lôpt „do kukurice“. Nebolo by teda fér zostavovať akýkoľvek rebríček sympatickosti a vyberať iba jeden tím. Osobne si veľmi rád pozriem zápas každého z nich.

Ktoré mužstvo urobilo za posledný rok najväčší progres?

Za najväčších „skokanov roka“, aj keď možno nie bodovo, ale herne, by som označil jednoznačne FC Dart, ktorý prešiel výrazným posilnením kádra, a DaXtav, ktorý tvorí vynikajúca súdržná partia. Tá je zároveň najstaršia v lige hrajúca spolu dlhú dobu, ale až v poslednom roku naozaj prepli na vyšší level, ktorý trápi aj veľkých favoritov. Najväčší výsledkový progres zaznamenal tím MUSHLA S.C., ktorému sa až v poslednej sezóne podarilo dobré výkony premeniť aj na výraznejšie bodové zisky a prebojovať sa do play-off dokonca z druhého miesta po základnej časti.

S ktorým tímom sú najväčšie problémy?

Verím, že časy problémových ani nie tímov, ale skôr jednotlivcov sú za nami. Bola to úvodná daň, keď sme sa aj my učili na svojich chybách a zároveň tímy spomedzi seba vyfiltrovali problémových jedincov. V TOP lige Piešťany sa naozaj utvorila vynikajúca komunita ľudí, ktorí sa malým futbalom v prvom rade bavia, a aj keď v niektorých dueloch emócie lomcujú každým hráčom, chalani si to po zápase vedia v pokoji vysvetliť. Červené karty, ktoré sa občas objavia, sú skôr ojedinelým skratom jednotlivca ako problémom tímu. Verím, že v duchu fair-play budeme napredovať.

Naopak, ktoré mužstvo si z vášho pohľadu drží prvenstvo v rámci fair-play? Zažili ste nejakú situáciu v tomto duchu, na ktorú si rád spomínate?

Som rád, že stále viac som svedkom priznaní hráčov pri tečoch lopty do autu či odvolania odpískaného faulu „faulovaným“ hráčom. Rozhodcovia to v malom futbale pre rýchlosť hry nemajú ľahké, a ak chceme zvyšovať úroveň hry a fair-play, musí ruku k dielu priložiť každý hráč, čo sa v Piešťanoch darí. Ak by som mal ale vyzdvihnúť nejaký tím, budem sa držať poslednej sezóny, ktorá má za sebou celú základnú časť a bez inkasovanej karty ju ukončili dva tímy. HPN Lokáll Stars, ktorý si túto bilanciu ešte môže pokaziť v play-off, kde zápasy budú vypätejšie ako v základnej časti, a tím Misfits FC, ktorý by som v tomto rebríčku asi umiestnil naozaj na prvé miesto. Chalani chodili na zápasy v menšom počte a sezóna im úplne nevyšla, ale túto frustráciu žiadnym spôsobom neprenášali na ihrisko ani mimo neho a boli naozaj vždy bezproblémoví. Ale ako som už spomínal, pochvalu si zaslúžia všetky tímy za to, že TOP liga Piešťany nie je žiadna divočina.

Kto je podľa vás najlepší hráč? Kto by sa mal dostať do záverečnej nominácie na EMF Euro?

TOP liga Piešťany je plná kvalitných hráčov a nechcem zabudnúť na žiadneho z nich. Pre Laca Borbélyho, ktorý verím, že bude buď celý rozhovor, alebo aspoň túto otázku čítať, by som rád upriamil pozornosť na viacerých hráčov (smiech). Koncom základnej časti do TOP ligy Piešťany prišiel brankár Maťo Kopčan, ktorý má asi najväčšiu šancu prebojovať sa do záverečnej nominácie, nakoľko už úspešne absolvoval viacero reprezentačných akcií. Skvelým brankárom je aj Maťo Rybnikár, ktorý má podobný štýl s kvalitnými zákrokmi a vynikajúcou prácou nôh. Z obrancov je to nekompromisný Erik Zula či technický Maťo Strelec, do útoku špílmacher Adam Kusý, produktívny Dano Pyšný či futsalový reprezentant Martin Směřička.

Ako momentálna situácia vplýva na organizáciu súťaže?

Ako som už povedal, som rád, že pokiaľ bolo, aj keď s obmedzeniami, povolené hrať, celý organizačný tím a hráči TOP ligy Piešťany urobili všetko, aby sa zápasy odohrali. Túto možnosť sme však v uplynulom roku mali iba päť a pol mesiaca. K situácii sme sa vždy snažili pristupovať zodpovedne a počúvať odporúčania odborníkov, aj keď sme im často nerozumeli. Na druhú stranu odborníkom dôverujeme. Bohužiaľ, na Slovensku je momentálne silnejší hlas populistov a školy života, možno preto sa nachádzame v situácii, v akej sa nachádzame, a prerušenia sezóny nás môžu čakať ešte pár nasledujúcich rokov. Aj týmto by som chcel vyzvať ľudí, ktorým to zdravotný stav umožňuje, aby sa dali zaočkovať, chránili seba aj svojich blízkych, a týmto spôsobom aby sme už raz a navždy porazili túto pandémiu.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín