Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 16. januára 2022, 00:02

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, na otvorenie kultúrnych priestorov pre koncerty s účasťou poslucháčov to nateraz nevyzerá. Budeme sa musieť pre najbližšie týždne – ak nie mesiace – uspokojiť s reprodukovanou hudbou alebo koncertmi online. Situácia je vážna, a aby nebola horšia, mali by sme sa všetci s určitým porozumením a ohľaduplnosťou pristupovať k opatreniam a každý sám by mal zvažovať efektívnosť svojho konania v súvislosti s pandémiou.


Jano Babič (Autor: red)

nariadenie nachádza takmer toľko odporcov ako tých, ktorí ho rešpektujú. Predpisy a odporúčania sú dielom dohôd vedcov, odborníkov a politikov. Môže sa stať, že niektoré z nich zlyhajú, ale nehľadajme v tom zámer, hľadajme v nich snahu o riešenie, cestu k spravodlivosti. Nikto z ich tvorcov sa neriadi zámerom škodiť. Škodiť môže len náš sebecký postoj, hľadajúci výhodu pre nás samých.

Sú odvetvia, ktoré z pandémie profitujú. Priamo či nepriamo. Na väčšine území, na ktorých sa usídlil koronavírus, sa však o konjunktúre hovoriť nedá. Ekonomika zaznamenáva všeobecný pokles. To nie je napomenutie. Chcem tým len konštatovať, že nie sme jediní – muzikanti, herci, umelci, ktorých postihol pokles aktivít, drastické zníženie príjmov, obdobie prázdnoty a nedostatku realizácie. Nie je riešením pre nikoho, keď sa necháme strhnúť mnohokrát k prvosignálnym hodnoteniam opatrení patričných inštitúcií.

Hudobníci, speváci, herci boli a sú v spoločnosti rešpektované osobnosti. Ich mienka a ich názory vždy ovplyvnili v pozitívnom slova zmysle konanie verejnosti. Možno aj teraz by sme mohli pomôcť návratu na scény a pódiá práve výzvou k rozumným a zodpovedným riešeniam.

Podoby džezu sú prameňom informácií hlavne o udalostiach a vydavateľských novinkách na slovenskej džezovej scéne. Jedným z najaktívnejších zdrojov je vydavateľstvo Hevhetia. Aj touto cestou ďakujem za dlhoročnú úzku spoluprácu a hneď začiatkom nového roka tu máme štyri novinky. Michaela Antalová, Ida Zalewska a Kuba Plužek, Jelle van Giel Group a Soheil Peyghabari nahrali zaujímavé albumy, ktoré si v spolupráci s vydavateľstvom Hevhetia predstavíme v najbližšej relácii.

Mám tu ešte malé resty, ktoré sme si sľúbili zahrať v minulej relácii. Nový album vydal Joe Lovano a jeho Trio Tapestry. Pútavo pôsobí americká speváčka Alicia Olatuja a jej hudba oslovuje davy džezových labužníkov.

Na stretnutie v nedeľu o 20. hodine na Rádiu Piešťany sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav