Mestskú políciu majú Piešťany už vyše 30 rokov

Súčasná Mestská polícia v Piešťanoch funguje už tridsať rokov. Zriadili ju ešte v roku 1991, avšak pevný právny základ získala na základe zákona, ktorý bol účinný od 1. januára 1992. Mestskí policajti v tom roku pracovali na štyroch zmenách po sedem pracovníkov, k dispozícii mali dve autá.

Ešte v roku 2004 nosili piešťanskí mestskí policajti žlté uniformy. (Autor: red)

Ako uvádza mestská kronika, od začiatku roku 1991, teda po predchádzajúcich voľbách a zániku mestského národného výboru, začali mesto riadiť na obdobie štyroch rokov nové orgány mestskej samosprávy – v tom čase 34-členné mestské zastupiteľstvo a primátor mesta Viliam Hájovský. Zastupiteľstvo si zriadilo ďalšie orgány, a to 11-člennú mestskú radu zloženú z poslancov, zástupcu primátora a výbor mestskej časti na sídlisku Adam Trajan.

Mestská polícia (MsP) bola zriadená uznesením poslancov na prvom zasadnutí zastupiteľstva dňa 12. decembra 1990. Do funkcie náčelníka bol menovaný Ján Kišš. Neskôr na mimoriadnom zasadnutí 22. februára 1991 poslanci schválili provizórny rozpočet mesta na rok 1991 a v rámci neho aj náklady na MsP. Pre jej činnosť bolo v roku 1991 vyčlenených cca 1,8 mil. Kčs (bez nákladov na mzdy). O mesiac neskôr, v marci, bolo schválené organizačné zloženie MsP, náplne práce a odmeňovanie príslušníkov. V októbri schválili organizačný poriadok MsP.

Ešte v roku 1991 bol počet členov MsP 24, čo stačilo na zabezpečovanie pochôdzkovej činnosti v 11 mestských obvodoch. Priemerný vek členov bol 28,5 roka. V roku 1991 vybrali na blokových pokutách 31 550 Kčs, prešetrili 88 sťažností, oznámení a podnetov občanov (z toho sedem anonymných). Vykonávali asistenciu pri otváraní bytov z rôznych dôvodov, upozorňovali občanov na odstránenie skládky na verejnom priestranstve a pod. Okrem toho asistovali aj oddeleniam mestského úradu – odovzdávali doklady bezvládnym občanom, zisťovali bytové pomery za účelom zaradenia do poradovníka, riešili porušovanie nočného pokoja reštauráciami, kontrolovali odstavené vozidlá.

MsP predviedla 12 občanov na Obvodné oddelenie Policajného zboru v Piešťanoch z dôvodu narušovania verejného poriadku (podgurážený občan) a z podozrenia spáchania trestného činu (krádež bicykla). Proti 25 osobám, ktoré narušovali verejný poriadok, museli byť použité donucovanie prostriedky (slzotvorné prostriedky, obušok). MsP tiež zabezpečovala roznesenie tabletiek pre prípad havárie atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

Ako dopĺňa kronika, po prijatí zákona o obecnej polícii začala od 1. 1. 1992 MsP v Piešťanoch pracovať na pevnom právnom základe. Novým zákonom získala v niektorých prípadoch oprávnenia dokonca na úrovni štátnej polície. Pracovníci MsP mohli podľa zákona žiadať občana o vysvetlenie alebo ho legitimovať, pri splnení zákonom stanovených podmienok otvárať byty, pri zákroku používať hmaty, slzný plyn, obušok, putá, služobných psov, zbraň.

V roku 1992 MsP pracovala v štyroch zmenách po sedem pracovníkov. K dispozícii mala dve autá. Obsahom činnosti MsP bolo predovšetkým udržiavanie verejného poriadku a ochrany životného prostredia v Piešťanoch: pracovníci MsP zadržali a predviedli niekoľko osôb na OO PZ pre výtržnosť, krádež, opilstvo, dopravné priestupky, celoštátne pátranie, prešetrovali sťažnosti na zhoršenie životného prostredia ako vyrúbanie stromov, riešili porušovanie nočného pokoja, zlé susedské vzťahy, porušovanie dopravných predpisov v meste, spolupracovali so štátnou políciou pri kontrole rybárskych lístkov a rovnako ako i dnes pomáhali zabezpečovať cirkevné, kultúrno-spoločenské a politické akcie. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava