Čo sa radnici podarilo zrealizovať v roku 2021

Piešťanská radnica zverejnila prehľad investičných akcií, ktoré sa jej podarilo zrealizovať v roku 2021. Išlo o investičné akcie, niektoré v hodnote viac ako milión eur so spolufinancovaním z eurofondov, ale i o menšie investičné aktivity hradené čisto z rozpočtu mesta prispievajúce k skvalitneniu bežného života obyvateľov i návštevníkov Piešťan. Prehľad toho, čo sa radnici v minulom roku podarilo realizovať, vám prinášame v nasledujúcich riadkoch.

(Autor: piestany.sk)

Radnici sa i napriek roku postihnutého pandémiou ochorenia COVID-19 podarilo dokončiť dve veľké investičné akcie a jednu veľkú začať. Medzi najväčšie úspechy mestský úrad radí ukončenie rekonštrukcie Kolonádového mosta a rekonštrukciu lávky pre peších a cyklistov popri Krajinskom moste, ale i začatie rekonštrukcie atletickej dráhy na futbalovom štadióne.

Investičné akcie

Kolonádový most – dokončenie rekonštrukčných prác na Kolonádovom moste, ktoré sa začali v roku 2019. Záverečná cena za obnovu kultúrnej pamiatky predstavuje 1 563 156 eur. Z tejto čiastky radnica zafinancovala 613 156 eur z vlastných, teda z mestských zdrojov, a na zvyšných 950-tisíc získala dotáciu.

Na moste je presídlené Piešťanské informačné centrum (PIC) a tiež galerijný priestor mestského kultúrneho strediska. Súčasťou PIC je historický pitný pavilón, kde sú prezentované repliky vystavovaných historických plagátov kúpeľov Piešťany z konca 19. a prvej tretiny 20. storočia a exponáty zapožičané Balneologickým múzeom v Piešťanoch.

Na moste sa zároveň zrealizovali epochové merania, ktoré boli súčasťou diagnostiky nosnej konštrukcie mosta. Poslúžia k upresneniu stavu spodnej stavby a pilierov. Cena: 10 800 eur.

Socha barlolámača – dominanta Piešťan sa počas jesenných mesiacov podrobila reštaurátorským prácam. Súčasťou obnovy národnej kultúrnej pamiatky, na ktorú dohliadal Krajský pamiatkový úrad v Trnave, bol reštaurátorský výskum, reštaurovanie poškodených miest a následné konzervovanie celého povrchu sochy. Hodnota prác bola 6360 eur, ktorú radnica čiastočne pokryla z úspešnej žiadosti o dotáciu Obnovme svoj dom Ministerstva kultúry SR.

Lávka popri Krajinskom moste – lávka, ktorá bola pre verejnosť uzatvorená od 28. novembra 2019, spolu 484 dní, bola sprístupnená na konci marca. Rekonštrukcia trvala osem mesiacov a stála 721-tisíc eur. Na stavbe sa finančne podieľali Trnavský samosprávny kraj, TAVOS, SPP – distribúcia a Slovak Telekom.

Rekonštrukcia atletickej dráhy na futbalovom štadióne – stavebné práce sa začali prebratím staveniska zhotoviteľom 16. septembra. Ich súčasťou je rekonštrukcia atletického oválu (dĺžky 400 m so šiestimi dráhami a bežeckou rovinkou 135 m), vybudovanie športoviska s umelým polyuretánovým povrchom, výmena závlahového systému v areáli futbalového štadióna, vrátane stavebných úprav vjazdu na štadión a revitalizácie okolitého priestoru športoviska. Cena rekonštrukcie je 779 160 eur. Projekt je spolufinancovaný sumou 250-tisíc eur zo štátneho rozpočtu. Termín dokončenia realizácie diela je do 270 kalendárnych dní odo dňa prevzatia staveniska zhotoviteľom.

Detské ihrisko Inčučuna – v rámci obnovy detského ihriska na Potočnej ulici sa realizovala výmena starého dreveného oplotenia za nové kovové. Súčasťou prác bolo aj osadenie dvojkrídlovej a jednokrídlovej brány. Cena: 33 275 eur.

Detské ihriská – rekonštrukcie detských ihrísk na Javorovej a Čachtickej ulici vykonávali Služby mesta Piešťany spolu s dodávateľskou spoločnosťou.

Prírodné kino – realizovali práce na rozšírení a posilnení elektrickej kapacity. Práce na zosilnení elektro pripojenia, napr. pre koncerty, boli v hodnote 19 584 eur.

Cintorín na Žilinskej ceste – na zozname mestských investičných akcií v roku 2021 bola aj rekonštrukcia chodníka na cintoríne na Žilinskej ceste. V investícii za 41 601 eur bola okrem prác na chodníku zahrnutá i rekonštrukcia verejného osvetlenia a odstránenie 20 kusov pňov v minulosti zrezaných stromov. Výsadba novej zelene sa bude realizovať na jar 2022.

Sídlisko Heinola – rekonštrukcia verejného osvetlenia na uliciach Helsinská, Jazerná, Lužná a Sihotská. Na štyroch uliciach pribudlo 30 nových stĺpov verejného osvetlenia. Cena realizácie: 78 800 eur.

Pamätník holokaustu – realizovala sa oprava trhlín na stenách, ktoré narušovali statiku objektu, za 2600 eur.

Jozefská ulica – nový asfaltový povrch v dĺžke 130 metrov stál takmer 32-tisíc eur.

Lipová ulica – výmena poškodeného povrchu cesty v dĺžke 170 metrov v sume 39 500 eur. Obe opravy realizovali Služby mesta Piešťany dodávateľskou firmou.

Vstupná hala mestského úradu – vyhotovenie recepčného pultu a nábytku pre návštevy v hodnote 6692 eur.

Plavecká hala – vypracovanie projektovej dokumentácie pre vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby a projektovej dokumentácie pre vydanie stavebného povolenia bude stáť 108 600 eur. V súčasnosti je odovzdaná projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie a prebieha proces vydania rozhodnutia o umiestnení stavby. Následne na základe požiadaviek dotknutých orgánov bude dopracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie.

Priechody pre chodcov – v meste pribudlo päť nových priechodov pre chodcov. Štyri bezbariérové priechody vybudovali na Ulici E. F. Scherera na Sídlisku Adam Trajan, dva pri základnej škole majú nové osvetlenie. Bezbariérovú úpravu chodníkov a nový priechod realizovali aj na Fándlyho ulici.

Oprava cestných spomaľovačov na Nitrianskej – rekonštrukcia dvoch spaľovacích prahov na Nitrianskej ulici a jedného na Rázusovej ulici vo výške 33 574 eur.

Investície v oblasti školstva

ZŠ F. E. Scherera – jednou z obnovy na škole bola výmena protipožiarnych dverí v priestoroch telocviční, demontáž a montáž troch jednokrídlových dverí na chodbe, štyroch dvojkrídlových vo veľkej telocvični a jedných dvojkrídlových dverí v gymnastickej sále v celkovej výške 7482 eur.

ZŠ F. E. Scherera – pokračovala výmena okien a dverí v pavilóne C a v časti pavilónu B a C. Práce počas letných prázdnin boli realizované v objeme investície 105-tisíc eur.

ZŠ M. R. Štefánika – stavebné práce na rekonštrukcii výdajne jedál v hodnote 28 353 eur. Počas letných prázdnin tiež obnovili sklobetónové výplne na budove školy. Rekonštrukcia spočívala v demontáži pôvodných sklobetónových tvárnic. Pri demontáži bolo potrebné vybrať najzachovanejšie kusy tvárnic, ktoré boli odovzdané na Krajský pamiatkový úrad v Trnave, kde budú archivované. Výsledkom je vyššia energetická efektivita budovy, lepší vzhľad a vyriešený viac rokov trvajúci problém. Stavebné práce boli v hodnote takmer 107 300 eur.

ZŠ Holubyho a M. R. Štefánika – kuchyňu a výdajňu týchto základných škôl zariadili novými kuchynskými strojmi a nábytkom v hodnote 9300 eur.

Zariadenie starostlivosti o deti do 3 rokov veku dieťaťa – rekonštrukcia sociálneho zariadenia v mestských jasliach. Predmetom zmluvy boli demontážne práce sanitnej inštalácie, rozvodov vody a kanalizácie v stenách, obkladov, dlažieb, dodávka a montáž nových obkladov a dlažieb, rozvodov vody a kanalizácie, elektroinštalačné práce, maľby a nátery. Cena prác: 6420 eur.

Germicídne žiariče – do tried základných škôl, materských škôl a do Centra voľného času Ahoj mesto dodalo 59 germicídnych žiaričov v hodnote 14 496 eur zakúpených z finančných prostriedkov, ktoré získalo za testovanie v mobilných odberových miestach počas pandémie na začiatku roka.

Investície v oblasti sociálnej starostlivosti

Zariadenie pre seniorov Vila Julianna – výmena 12 ks strešných okien a 151 m2 strešnej krytiny. Investíciu vo výške 25 808 eur bolo potrebné realizovať pre zatekanie.

Dotácia na podporu opatrovateľskej služby – nenávratný finančný príspevok vo výške 499 800 eur, ktorý sa podarilo získať, bude použitý na podporu opatrovateľskej služby v rokoch 2021-23.

Domum – Zariadeniu sociálnych služieb Domum sa podarilo získať dotáciu z Úrady vlády SR z rozpočtovej rezervy predsedu vlády v oblasti pomoci obetiam domáceho násilia v celkovej výške 133 200 eur.

Investície v oblasti životného prostredia

Kompostáreň – pol roka od otvorenia kompostárne bolo pre občanov k dispozícii prvé organické hnojivo, výsledný produkt spracovania biologického odpadu. Kompost je pre občanov zdarma.

Zber kuchynského odpadu – úspešne zavedený do praxe. Do mesta pribudli hnedé kontajnery určené na zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností, ktorý musia samosprávy po novom triediť. Na mestskom úrade je možné získať bezplatne košík na separáciu a biodegradovateľné sáčky.

Jesenná výsadba – nákup drevín a kríkov za vyše 10-tisíc eur. V jesennom období, ktoré je na výsadbu drevín najvhodnejšie, vysadili v rôznych častiach mesta 51 stromov a 50 kríkov.

Ďalšie aktivity mesta

Požičovňa bicyklov – Mesto Piešťany, v rámci projektu Vybudovanie cyklotrás v meste Piešťany, ktorý je spolufinancovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja, prostredníctvom mestskej knižnice a jej Piešťanského informačného centra, zriadilo prevádzku bezplatnej požičovne bicyklov.

Zákazové značky na Lide – osadenie troch dopravných značiek „Zákaz vjazdu všetkých vozidiel v oboch smeroch“ na vstupoch na územie Vážskeho ostrova zabráni nechcenému vjazdu a parkovaniu vozidiel v obecnom chránenom území.

Cyklotrasy – vytvorenie orientačnej mapy cyklistických trás v meste Piešťany v rámci projektu Cyklotrasy financovaného z eurofondov. Mapa sa nachádza v aplikácii Gisplan.

Zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel