V roku 2022 bude v Európe stále dominovať pandémia a klimatické témy

  • Piešťanský týždeň / Nezaradené / Spravodajstvo
  • 7. januára 2022, 12:53

Rok 2022 prinesie Európskej únii (EÚ) výzvy v podobe dodržiavania klimatických dohôd či pokračovanie v úsilí zaočkovať čo najviac svojich obyvateľov. Popri tom bude musieť Brusel dbať o to, aby únia hospodársky rástla. Zhodli sa na tom oslovení slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP).

STRAATSBURG - Vlaggen voor het gebouw van het Europese Parlement. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Michal Wiezik (PS/RE) konštatuje, že centrom politiky únie sa stane klimatická politika a s ňou súvisiace reformy, ktoré by mali urýchliť prechod na zelené technológie. Aj to má podľa neho viesť k vybudovaniu spravodlivejšej, odolnejšej a súdržnejšej európskej spoločnosti. „Z pohľadu ochrany prírody a lesov bude kľúčové, ako sa EÚ postaví k využívaniu lesov a dreva z nich. Ja budem bojovať za kritické prehodnotenie lesnej biomasy ako obnoviteľného zdroja energie,“ tvrdí poslanec s tým, že nadmerné využívanie biomasy bez limitov je problém.

Europoslanec Michal Šimečka (PS/RE) považuje za výzvu dosiahnutie vysokej miery zaočkovanosti, a to nielen v EÚ, ale celosvetovo. Najmä kvôli variantu koronavírusu omikron, ktorý sa rýchlo šíri. „Výrazný pokles úmrtí a tlaku na nemocnice v krajinách s vysokou zaočkovanosťou jasne dokazuje, že vakcíny fungujú,“ tvrdí. Pripomína tiež, že porazenie koronavírusu si bude vyžadovať bezprecedentnú globálnu spoluprácu a EÚ v tom má zohrať kľúčovú úlohu.

Podľa Martina Hojsíka (PS/RE) bude roku 2022 dominovať problematika klimatickej krízy a riešení, ktoré by ju mohli pomôcť zmierniť. Za výzvu ale považuje, aby sa podarilo, aby sociálne siete prijali zodpovednosť za to, že promujú nenávistný obsah. „Ich algoritmy sú nastavené tak, že uprednostňujú šírenie zla. Verím, že EÚ nájde spôsob, ako technologické spoločnosti prinúti zmeniť doterajšie postupy,“ tvrdí. Dodáva, že peniaze a profit nemôžu ísť na úkor dobra ľudí a celej spoločnosti.

Eugen Jurzyca (SaS/ECR) predpovedá, že výzvou Európskej únie bude obnovenie hospodárskeho rastu po pandémii. Ďalej to bude aj zastavenie inflácie a rastu verejných dlhov a boj proti pandémii COVID-19 a klimatickej zmene.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD/S/D) tvrdí, že v budúcom roku by sa únia mala venovať ochrane a minimálnej garancii životného štandardu nízkopríjmových skupín obyvateľstva. Mnohé sociálne situácie sa aj z dôvodu pandémie dostali podľa nej na vedľajšiu koľaj. „Ide napríklad o boj proti chudobe, sociálnej nespravodlivosti, diskriminácii, o ochranu najzraniteľnejších s dôrazom na mladých,“ tvrdí s tým, že únia by sa týmto témam mala venovať oveľa viac.

EÚ bude v budúcom roku podľa Ivana Štefanca (KDH/EPP) bojovať s tým, aby sa dostala späť k riešeniu ekonomiky a bežnej agendy, ktorá bola témou pred pandémiou koronavírusu. Veľkou témou bude podľa neho energetika, s čím by mala súvisieť snaha znížiť závislosť EÚ od dovozu energií od „niekoľkých nespoľahlivých dodávateľov“.

Vladimír Bilčík (Spolu/EPP) chce, aby EÚ zvládala aj v roku 2022 boj s pandémiou a s vonkajšími hrozbami, ktorými podľa neho je aj zhromažďovanie ruských vojsk pri ukrajinskej hranici. „EÚ musí urobiť všetko preto, aby Putinov režim nezaútočil na nášho najväčšieho suseda – Ukrajinu a prestal rozvracať naše bezprostredné susedstvo,“ povedal.

Podľa Miriam Lexmann (KDH/EPP) je výziev pre budúci rok viac. Je ňou pandémia ako hrozba verejného zdravia, a s tým súvisí aj dlhodobé zníženie kvality vyučovacieho procesu pre deti, ktoré počas dištančného vzdelávania trpia následkami izolácie. Vo vnútri EU je podľa poslankyne potrebné nájsť riešenie pre „vnútornú rozpoltenosť, ktorá sa týka domácich, aj zahraničných tém“. „Vyhrocovanie situácie nepomôže a bez dialógu a hľadania riešení budú vzťahy medzi inštitúciami a členskými krajinami ešte viac eskalovať,“ tvrdí.

Okrem rezonovania dôsledkov pandémie by sa mala EÚ zaoberať v budúcom roku aj legislatívnym opatreniam známym ako Fit for 55. Tvrdí to Róbert Hajšel (Smer-SD/S/D). Postupné prerokovanie a schválenie 13 návrhov Fit for 55 sa bude týkať dekarbonizačných cieľov. Europoslanec verí, že sa pokročí aj v boji s pandémiou. „Dúfam, že sa konečne dočkáme skutočne účinných liekov na COVID a tiež vylepšenej verzie vakcíny, ktorá bude účinná aj na nové varianty koronavírusu. Veľmi by som si želal, aby sme v roku 2022 nad koronavírusom definitívne zvíťazili.

sita

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila