Synagóga vo Vrbovom má novú strechu

Vrbovská synagóga má obnovenú strechu. Rekonštrukcia historickej budovy v maurskom štýle bola rozdelená do etáp, pričom má ísť o statické zabezpečenie a nevyhnutné opravy strechy, krovu a stropov.

Vrbovská synagóga pochádza z roku 1883. (Autor: FB Git Sro)

Prvá etapa rekonštrukcie sa uskutočnila v roku 2020, stála 60-tisíc eur. Druhú a tretiu etapu vykonali taktiež pracovníci firmy GIT, s.r.o., avšak v roku 2021, pričom mesto uhradilo takmer 90-tisíc eur. Okrem toho vlani vykonávali aj montážne a revízne práce za skoro šesťtisíc eur a čistenie podkrovia za 2640 eur. Na rekonštrukciu prispelo i ministerstvo kultúry – najprv šlo o sumu 40-tisíc eur, v druhej fáze to bolo 50-tisíc eur.

Na komplexnú obnovu synagógy treba dva či tri milióny eur, čo mesto s celkovým ročným rozpočtom päť-šesť miliónov nemôže pokryť. Snaží sa preto získať financie z externých zdrojov, aj preto vyhlásilo zbierku na obnovu tejto kultúrnej dominanty Vrbového. Peniaze sa zbierajú od 1. októbra 2020, pričom sa dajú posielať buď na zriadený účet, alebo ich vložiť ako hotovosť do prenosnej pokladničky označenej názvom Dobrovoľná zbierka na rekonštrukciu synagógy a umiestnenej v budove synagógy. Zbierka bude aktívna ešte rok.

Synagóga postavená v maurskom štýle patrí medzi najkrajšie stavby tohto druhu na Slovensku. Aj keď nie je v najlepšom stave, krásne fresky v interiéri sú ešte stále dobre zachované. Stavba pochádza z roku 1883, vtedy sa v mestečku hlásilo k židovskej komunite 30 percent obyvateľov. Svojmu pôvodnému účelu slúžila približne do polovice minulého storočia. Mesto Vrbové pred rokmi odkúpením polovice synagógy od štyroch ďalších spoluvlastníkov urobilo prvý krok k záchrane a obnove tejto národnej kultúrnej pamiatky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava