Mládežnícke parlamenty sa majú podieľať na živote miest a obcí

Zlepšiť prístup mladých ľudí k rozhodovacím procesom a podporiť ich podieľanie sa na živote v obci, ale aj na školách, prináša novela zákona o obecnom zriadení. Jeden z najaktívnejších mládežníckych parlamentov v regióne funguje už niekoľko rokov vo Vrbovom. Jeho dvaja členovia Dušan Sabo a Ľubomír Dunajčík sú dokonca aj riadne zvolení poslanci mestského zastupiteľstva.

Jeden z najaktívnejších mládežníckych parlamentov v regióne funguje už niekoľko rokov vo Vrbovom. (Autor: FB Parlament mladých mesta Vrbové)

Obecné zastupiteľstvo dostane možnosť zriadiť obecný mládežnícky parlament a radu seniorov. Upraví si aj podrobnosti o fungovaní, zložení, členoch a ich odmeňovaní, právomociach a úlohách obecného mládežníckeho parlamentu a rade seniorov.

Zriaďovať mládežnícky parlament bude môcť aj fyzická osoba, právnická osoba alebo zastupiteľstvo vyššieho územného celku, nie však obec. Ide o parlament odlišný od obecného mládežníckeho parlamentu. Zloženie, ustanovenie a úlohy mládežníckeho parlamentu určuje jeho zriaďovateľ.

Mládežnícky parlament bude môcť najmä prerokúvať návrhy, ktoré sa týkajú zlepšenia práce s mládežou alebo majú vplyv na mládež. Tiež má spolupracovať s ďalšími školskými alebo mládežníckymi parlamentmi. V novele sa navrhuje, aby sa súčasné žiacke školské rady zrušili vzhľadom na to, že po novom budú školské parlamenty.

(pror)/SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín