V hodnotiacom rebríčku INEKO sa piešťanská nemocnica stále drží uprostred

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. januára 2022, 00:01

V závere minulého roka Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) už po siedmykrát zverejnil hodnotenia nemocníc podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti. Hodnotenie Nemocnica roka 2021 vychádza predovšetkým z dát rokov 2017 až 2020. Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch potom, čo sa v predchádzajúcom hodnotení prepadla o štyri pozície, si udržiava už druhýkrát po sebe 16. priečku v kategórii všeobecných nemocníc z tridsaťtri hodnotených.

Piešťanská nemocnica si v kategórii všeobecných nemocníc už dva roky po sebe udržuje 16. pozíciu z 33 hodnotených. (Autor: Supa)

Pandémia koronavírusu sa v slovenských nemocniciach negatívne podpísala na plošnom zhoršení úrovne všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Pre pandémiu sa znížil počet realizovaných operačných výkonov, medziročne klesol celoplošne o takmer štvrtinu. Na druhej strane sa zvýšila reportovaná spokojnosť pacientov, hospodárenie, ako aj transparentnosť nemocníc. Nepreukázalo sa, že by nemocnice s vyšším počtom kovidových hospitalizácií boli pri hodnotení znevýhodnené alebo zvýhodnené.

Zdroj: INEKO

Štátne univerzitné a fakultné nemocnice

Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2021 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala po roku opäť Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Je to jej štvrtý triumf v rade. Druhé a tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti obhájili Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN a Univerzitná nemocnica Martin. Zaujímavosťou je, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších siedmich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia a martinská bola len dvakrát mimo prvej trojky.

Fakultná nemocnica v Trnave si oproti minulému roku polepšila o jednu priečku a z posledného 11. miesta sa vo svojej kategórii posunula na 10. pozíciu.

Zdroj: INEKO

Všeobecné nemocnice

Nemocnicou roka 2021 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnica AGEL Košice-Šaca, čím si udržala svoju čelnú pozíciu z ostatných dvoch rokov. Striebornú priečku obsadila Ľubovnianska nemocnica, ktorá nebola počas siedmich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom štyrikrát si odniesla najvyššie ocenenie. Nováčikom medzi tromi najúspešnejšími je Nemocnica AGEL Komárno. Na treťom mieste vystriedala spišskonovoveskú nemocnicu zo siete nemocníc Svet zdravia, ktorá klesla v rebríčku o štyri priečky nižšie.

Medzi skokanov roka INEKO zaradilo aj NsP Myjava, ktorá si polepšila o 5,5 hodnotiaceho bodu a posunula sa v rebríčku z predchádzajúcej 28. pozície na súčasnú 23. pozíciu.

Zdroj: INEKO

Nemocnica A. Wintera v Piešťanoch si už dva roky po sebe udržuje 16. pozíciu. Ako uvádza hodnotiaca správa INEKO, pozoruhodné je, že v kategórii všeobecných nemocníc má sumárne najlepšie hodnoty ukazovateľov kvality. Má najnižšiu mieru rehospitalizácií, úmrtnosti po preložení z JIS-ky a po nemocnici v Žiari nad Hronom druhú najnižšiu reoperovanosť. Tieto výborné výsledky však nemocnica nevedela dlho pretaviť do vyššej spokojnosti pacientov. Medziročne však prišlo k zlepšeniu v celkovej spokojnosti pacientov, aj keď paradoxne sťažnosti občanov na nemocnicu adresované Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou narástli.

Zdroj: INEKO

Spôsob hodnotenia

INEKO porovnávalo nemocnice v rámci dvoch kategórií (štátne univerzitné a fakultné nemocnice a všeobecné nemocnice) na základe hodnôt nasledovných 16 ukazovateľov v šiestich hlavných oblastiach.

Aby mohli byť nemocnice hodnotené v rámci ocenenia Nemocnica roka, museli prejsť kvalifikačnými kritériami komplexnosti (poskytovanie zdravotnej starostlivosti v minimálne 5 zo 7 základných odborností) a dostatočnej veľkosti vzorky pri sledovaných ukazovateľoch. Ocenené zariadenia získali pri nich sumárne najvyšší počet bodov – rating. Posudzované bolo obdobie uplynulých štyroch rokov (väčšinou 2017 až 2020), pričom so vzdialenejším rokom sa váha hodnôt ukazovateľov znižuje. Index transparentnosti (údaje z rokov 2018 až 2021) zostavil na základe vlastného výskumu inštitút INEKO podľa metodiky vytváranej v spolupráci s Transparency International Slovensko. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj