Kraj podporí stredoškolákov v štúdiu štipendiom vo výške 50 eur a bezplatným internátom

  • Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 6. januára 2022, 09:13

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporí stredoškolákov, ktorí v nasledujúcom školskom roku nastúpia do nedostatočne obsadených štúdijných odborov. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie TTSK. „Od školského roka 2022/2023 budú môcť títo študenti získať mesačné štipendium vo výške 50 eur a navyše im TTSK poskytne bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi a ubytovanie v internátoch,“ uviedla samospráva. Na budúci rok má TTSK na tento účel vyčlenených 25-tisíc eur.

Medzi podporované študijné odbory budú patriť i záhradníci.

Samosprávny kraj vytvoril a následne prerokoval zoznam nedostatočne obsadených odborov so zamestnávateľmi. Zoznam, ktorý bude aktualizovaný každoročne, odobrila Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu. „Aktuálne ide o odbory murár, mäsiar, obrábač kovov, krajčír – dámske odevy, chemik operátor, agropodnikanie – farmárstvo a záhradnícka výroba a služby, ako aj zdravotnícky asistent,“ vysvetlil kraj. Štipendium sa bude poskytovať študentom vo vybraných odboroch župných stredných škôl počas prvého a druhého ročníka štúdia.

„Vzhľadom na dopyt trhu práce sme sa rozhodli zvýšiť motiváciu mladých ľudí na štúdium v nedostatkových odboroch. Pripravili sme pre nich benefity, ktoré už poznajú študenti zapojení v našom systéme duálneho vzdelávania,“ ozrejmil predseda TTSK Jozef Viskupič. „Rozumne sme si vytvorili aj priestor na podporu odborov, ktoré chceme podporovať a rozvíjať, hoci je o ne záujem. Aj pandémia ukazuje, ako veľmi potrebujeme zdravotníkov. Preto sme medzi osem odborov v aktuálnom zozname zaradili aj odbor zdravotnícky asistent,“ dodal.

V Trnavskom kraji je 45 župných stredných škôl, ktoré navštevuje viac ako 16-tisíc študentov, z toho 3 300 prvákov. V tomto školskom roku študuje v systéme duálneho vzdelávania 700 študentov z 25 škôl. Prehľad všetkých župných stredných škôl je k dispozícií v brožúre TTSK Kam na strednú v Trnavskej župe. Prihlášky je možné posielať prostredníctvom základnej školy do 28. februára v prípade škôl s talentovými skúškami a bilingválnych gymnázií, respektíve do 20. apríla v prípade ostatných stredných škôl a osemročných gymnázií.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín