Začína sa rok asfaltu

Po trojtýždňovej pauze sme tu s Piešťanským týždňom opäť. Verím, že vaše vianočné sviatky boli čo najpríjemnejšie a príchod nového roka taktiež stál za to. Najmä dúfam, že ste sviatočné obdobie prežili v zdraví. A to vám hneď v úvode prvého tohtoročného editoriálu, v mene celej redakcie, želám – najmä pevné zdravie, aby ste mali dostatok síl si vychutnávať všetky chvíle, ktoré vám život prinesie. Tiež šťastie, aby ste mali počas celého roka úsmev na tvári, a, samozrejme, lásku. Nech ste obklopení ľuďmi, ktorých máte najradšej a oni sú zasa nanajvýš vďační za vás.

(Autor: am)

Mnohí teraz predpovedajú, aký bude rok 2022. V hre je najmä to, či sa pandemická situácia konečne upokojí, aké budú ďalšie opatrenia, kto kam vlastne bude môcť ísť a za akých podmienok. Pochopiteľne, to, čo sa posledné dva roky vo svete deje, ovplyvňuje život každého z nás. Napriek tomu by bolo možno vhodné pozrieť sa do ďalších dní s optimizmom – stále sme tu a život si ešte, našťastie, vychutnať môžeme.

Tento rok však bude dôležitý i v spoločenskom meradle. Opäť je pred nami volebný rok, pričom tentoraz pôjde o nové tváre samospráv. Koncom roka budeme rozhodovať, kto sa stane starostom či primátorkou, ktorí ľudia budú sedieť v mestskom, resp. obecnom zastupiteľstve a budú rozhodovať o ďalšom smerovaní mesta/obce. Okrem komunálnych volieb sa uskutočnia voľby do krajských samospráv – voľba župana a krajského poslaneckého zboru.

Zvyčajne tieto voľby nepriťahujú priveľkú pozornosť obyvateľov a účasť na nich býva podpriemerná. Treba si však uvedomiť jedno – komunálna politika je to, čo ovplyvňuje každého občana každý deň. Ako? Jednoducho. Poslanci rozhodujú, ktorá ulica bude zrekonštruovaná, koľko sa bude platiť za tú či onú mestskú daň, ktoré projekty budú podporené z dotácií, koľko z dotácií dostanú športové kluby, ktorých členmi sú možno i vaše deti. Je dôležité premýšľať nad výberom kandidátov a ísť voliť. A nie iba podľa toho: „Jano je sused, zakrúžkujem ho.“ Poslanci i starostovia by mali byť uvedomelí a vzdelaní ľudia.

V poslednom rade vám v tejto súvislosti prajem veľa síl. Onedlho sa to začne. Kolotoč, čo kto „spravil“, sa bude striedať s tým, čo kto sľubuje. Bude toho veľa, keďže nás čakajú dvoj-voľby, ale verím, že to zvládneme. Ak mám za seba povedať, z istého uhla pohľadu mám toto obdobie ako občianka rada. Viete prečo? Lebo nikdy inokedy nevidieť toľko nového asfaltu ako pred voľbami, keď sa takmer každý politik chce pred voličmi blysnúť rekonštrukciami a stavia na tom, že občania disponujú len krátkodobou pamäťou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela