Aktivita na zimu: Postavte si vlastné iglu

Piešťanoch pred časom nasnežilo a deti sa mohli dosýta vyšantiť v snehu, biele vločky pokryli aj kopce v okolí. Práve tam sa sneh udrží dlhšie a bude sa tam nachádzať i vtedy, keď už kúpeľné mesto stratí biele sfarbenie.

Inuiti stavajú iglu z blokov stlačeného snehu. foto: Frank E. Kleinschmidt

Ak premýšľate, ako deti zabaviť počas prázdnin a ako si pritom užiť zimu, ponúkame jeden tip. Skúste si s nimi postaviť vlastné iglu. Potrebovať budete hrable, lopatu, obdĺžnikové vedro alebo inú nádobu a palicu na spevnenie vchodu. Nezabudnite si rukavice. Šikovní Eskimáci postavia iglu za 20 minút, vy si však vyhraďte radšej viac času.

Na stavbu je najlepšie si zvoliť rovný terén, kam nepraží slnko. Vyznačte si pôdorys a sneh v ňom poriadne udupte. Určite vám s tým rady pomôžu aj deti. Potom budete potrebovať obdĺžnikové vedro, pomocou ktorého urobíte kvádre. Hrabľami si nahrniete sneh, lopatou naplníte vedro, poriadne ho postláčate a vyklopíte v tvare kvádra. Tieto kvádre potom ukladajte do kruhu podľa pôdorysu a postupne vyššie vrstvy nakláňajte smerom dovnútra. Po položení kvádra spoje vždy uhlaďte. Nezabudnite nechať miesto na vchod, ktorý vám pomôže spevniť palica. Posledný snehový kváder na vrchu by vám mal spojiť obe strany a vytvoriť strechu.

Keď budete mať iglu hotové, môžete sa v ňom zohriať. Teplo tela, prípadne sviečka či horúci čaj síce rozpustí vnútornú vrstvu ľadu, ale mráz vonku ju zasa zmrazí. Tým vzniká akási vnútorná kôra, ktorá funguje ako ďalšia vrstva izolácie. Vnútri tak môže byť aj 20 stupňov Celzia.

Ako vlastne iglu vzniklo? Inuiti, známi tiež ako Eskimáci, žijú v mrazivých oblastiach Arktídy viac ako päťtisíc rokov, kde teplota dosahuje -30 °C, prípadne až -50 °C. Ako približuje Kabinet kuriozít, v najsevernejšej oblasti nerástli žiadne lesy, a tak si obyvatelia nemohli stavať príbytky z dreva. Veľmi rýchlo ale zistili, že aj sneh je skvelý tepelný izolant. Z blokov stlačeného snehu, ktorý je ľahší ako ľad, začali stavať iglu. Vďaka teplu v príbytkoch sa rozteká vnútorná vrstva snehu, ktorá sa mení na ľad. Obydlie je tak ďalej chránené pred prienikom chladu.

Eskimácke iglu môže disponovať naozaj sofistikovaným terasovitým „interiérom“. Vrchné poschodie je určené na obývanie, stredné na varenie a najnižšie na únik najchladnejšieho vzduchu. Všetok teplý vzduch stúpa a sústreďuje sa v najvyšších častiach iglu. Oblé hrany odporujú vetru len minimálne a keby nie, pre tento prípad má každé iglu jeden pravý uhol. Odrazí veľké poryvy vetra, ktoré by mohli narušiť štruktúru príbytku.

Ak sa vám podarí postaviť vlastné iglu, pošlite nám jeho fotografiu na redakcia@piestanskytyzden.sk.

zdroj: Kabinet Kuriozit

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava