Ochranári apelujú na ľudí, aby nepoužívali zábavnú pyrotechniku

  • Príroda / Spravodajstvo
  • 30. decembra 2021, 00:01

Pre operence či iné voľne žijúce živočíchy a domáce zvieratá je pyrotechnika nebezpečná a spôsobuje im nevýslovný strach. Zvuky pri odpaľovaní pyrotechniky môžu dosahovať až 150 decibelov. Združenie Ochrana dravcov na Slovensku preto apeluje na iné spôsoby zábavy, ktoré nemajú negatívny vplyv na život okolo.

(Autor: dravce.sk)

„Denné druhy vtáctva v noci odpočívajú. Potrebujú šetriť drahocennú energiu a cez deň si zohnať potravu. Vyrušenie v podobe svetelných a zvukových efektov je stres, operence môžu dokonca prísť o život. V mrazivých dňoch je každá strata energie mimoriadne nebezpečná. Ohrozené sú i nočné druhy, napríklad sovy, keďže s pyrotechnikou sa začína už počas dňa,“ tvrdí Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

Podľa ochranárov sa veľa zvierat po novoročných oslavách vytratí zo svojich lokalít. Splašené a dezorientované vtáctvo pritom počas ohňostrojov naráža do prekážok, ktorým sa v tme nedokáže vyhnúť. „Takýto prípad sa odohral i v roku 2013 v Prahe, kde počas ohňostroja labute narazili do trolejového vedenia a padali priamo pred očami divákov. Jedna zomrela na mieste, druhá sa zrejme utopila vo Vltave a tretia skončila v rehabilitačnej stanici,“ doplnil Veselovský.

Ochranári preto odporúčajú použiť namiesto ohňostrojov jemnejšie alternatívy, ako napríklad prskavky či sviečky, ktorými sa eliminuje nielen hluk, ale aj toxické látky v životnom prostredí. Alternatívou pre tých, ktorí sa pyrotechniky nevedia vzdať, môže byť aj taká, ktorá má len malý dosah a minimálnu hlučnosť. Za nebezpečné sú považované aj lampióny šťastia. Ochranári odporúčajú využívať pyrotechniku len tam, kde sa zvieratá nevyskytujú a tiež radia aspoň deň pred Silvestrom odstrániť všetky krmidlá a iné lákadlá pre zvieratá.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav