Trnavský samosprávny kraj opäť ocení ekologický čin roka

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 29. decembra 2021, 14:07

Trnavský samosprávny kraj vyhlásil už 11. ročník súťaže Ekologický čin roka. Župa prostredníctvom tejto súťaže oceňuje jednotlivcov a kolektívy, ktoré svojimi aktivitami prispeli k zlepšeniu životného prostredia v uplynulom roku. Projekty je možné prihlásiť do konca februára.

V jubilejnom 10. ročníku bol ocenený Klub slovenských turistov Tesla Piešťany za projekt obnovy studničiek, značenia a budovanie infraštruktúry v Považskom Inovci. (Autor: Klub slovenských turistov Tesla Piešťany)

Rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch sa na súťaži podľa trnavského župana Jozefa Viskupiča môžu zúčastniť jednotlivci, kolektívy materských, základných a stredných škôl, samosprávy alebo záujmové združenia. Za ekologický čin možno považovať aktivity, ako je napríklad dokumentácia a likvidácia neriadených skládok odpadov v katastroch obcí a miest, zavedenie separovaného zberu odpadu v školách, výsadba zelene, záchrana alebo dokumentácia cenného biotopu, využitie obnoviteľných zdrojov energie, práca s mládežou v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia alebo organizovanie súťaží s environmentálnou tematikou.

„Táto súťaž je ukážkovým príkladom, že spoločnými silami robíme z Trnavského kraja zelený kraj. Za desaťročie súťaže Ekologický čin roka sme ocenili desiatky žiakov, dobrovoľníkov či predstaviteľov samospráv,“ povedal Jozef Viskupič. V jubilejnom 10. ročníku bol ocenený napríklad Klub slovenských turistov Tesla Piešťany za projekt obnovy studničiek, značenia a budovanie infraštruktúry v Považskom Inovci. Vyzdvihnutá bola aj práca dobrovoľníkov z Trnavy a Senice, ktorí zbierali odpad v prírode, alebo poľovníci zo Šamorína za výsadbu stromov v okolí mesta.

Najlepšie projekty župa odmení finančne. Za prvé miesto náleží odmena 1 200 eur, za druhé 800 eur a tretie miesto bude ocenené sumou 500 eur. Súťažné návrhy je potrebné predložiť Úradu TTSK do 28. februára 2022.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav