Futbalisti Piešťan s najmladším kádrom úspešne aj v štvrtej lige

  • Futbal
  • 28. decembra 2021, 00:01

Nováčik štvrtej ligy z Piešťan ukončil jesennú časť na šiestom mieste. Pred sezónou si futbalisti z kúpeľného mesta nedávali do súťaže žiadne konkrétne ciele. Dôležité bolo etablovať sa a stabilizovať svoje výkony aj vzhľadom na to, že k žiadnej výraznej obmene kádra pred sezónou neprišlo. Po jesennej časti mnohí súperi označujú mladý káder PFK za príjemné spestrenie súťaže.

ilustračný obrázok (Autor: red)

„Prirodzene sme sa chceli vyhnúť tabuľkovým miestam v dolnej časti, no hra a dosahované výsledky nás milo prekvapili a v klube môžeme hovoriť len o spokojnosti,“ zhodnotil tréner Cyril Stachura.

Najmladší káder v lige

Piešťany majú v lige jeden z najmladších, ak nie vôbec najmladší káder súťaže. V základnej zostave pravidelne nastupovalo osem hráčov pod 22 rokov. „Podarilo sa nám vyskladať veľmi vyvážené mužstvo na každom poste. Mali sme v tíme dvoch stabilných hráčov nad tridsať rokov, a to Maroša Hutára a Juraja Branišu, inak máme veľmi mladý káder,“ pokračoval Stachura.

Dôvodom je aj to, že v Piešťanoch futbal istú dobu absentoval, preto klubu chýba stredná generácia, ktorá u zvyšných mužstiev tvorí gro tímu. „Dali sme šancu vlastným mladým hráčom a musím povedať, že s týmto rozhodnutím sme veľmi spokojní a aj odozvy na naše výkony sú veľmi dobré, či už zo strany súperov, alebo fanúšikov. Snažili sme sa hrať dobrý futbal a nebolo stretnutie, kde by sme neboli súperovi minimálne vyrovnaný,“ vysvetlil tréner.

Piešťany si v sedemnástich zápasoch pripísali do tabuľky deväť víťazstiev, jednu remízu a sedem prehier. Podľa trénera prišiel pre mužstvo kľúčový zápas v treťom kole s Trenčianskymi Stankovcami. „Táto prehra nás posunula, pretože Trenčianske Stankovce patria k favoritom súťaže a prehrali sme u nich tesným rozdielom 0:1. Dovolím si povedať, že sme boli lepším tímom. Tam si hráči uvedomili, že keď môžu odohrať taký zápas s jedným z lídrov, môžu hrať vyrovnane s každým. Práve to im dodalo veľkú sebadôveru do súťaže,“ pokračoval Stachura.

Mužstvo má perspektívu

Vyrovnanú partiu hrali aj s jesennými lídrami tabuľky z Lehoty pod Vtáčnikom, Jaslovskými Bohunicami či Bolerázom, čo dokazujú aj samotné výsledky zápasov. Vo všetkých troch totiž Piešťany prehrali iba rozdielom jedného gólu. Podľa trénera doplatilo mladé mužstvo v niektorých zápasoch aj na nedostatok skúseností: „S Jaslovskými Bohunicami sme mali slabú desaťminútovku, kde sme dostali tri góly, no druhý polčas sme mohli napokon otočiť v náš prospech, čo je pri takom mladom kádri chvályhodné. Keď sa na jesennú časť pozriem spätne, mohli sme získať ešte viac bodov, ale malo to niekoľko aspektov. Predsa sme nováčik a štvrtú ligu si doteraz z celého mužstva zahrali iba dvaja hráči. V niektorých zápasoch rozhodla skúsenosť, ktorá nám chýbala na to, aby sme ich dokázali uhrať do víťazného konca. Na druhej strane sa mi však páčila odvaha a živelnosť tímu. V každom stretnutí išli na doraz.“

Mužstvo má veľkú perspektívu do budúcnosti, a keď hráči nazbierajú potrebné skúsenosti, v najbližších sezónach môžu v lige „mútiť vodu“ na najvyšších priečkach tabuľky. „V klube máme nastavenú určitú filozofiu, a aj keď sme pred sezónou počúvali od ľudí, aby sme mužstvo posilnili, pretože súťaž bude náročná, išli sme svojou cestou a dali sme šancu domácim mladým hráčom. Ako tréner som milo prekvapený, že chalani po hernej stránke nezaostávali za ostatnými, naopak, napredovali, čo je veľmi dôležité – posúvať hráčov ako tím i ako jednotlivcov. Ja u nich vidím ešte veľký priestor na zlepšovanie,“ prezradil Stachura.

Silný útok

Mnohí hráči z tímu sú študentmi na vysokých školách a práve letné mesiace mohli plne využiť na prípravu. „Júl až september ešte nechodili do škôl a trénovali sme tri až štyrikrát do týždňa. Na tréningy sa tešili, veľmi dobre na nich pracovali a rovnako sa tešili zo svojich výkonov v súťaži. Tím má obrovský potenciál, má sa kde posúvať a zlepšovať sa. Podstatné je stabilizovať naše výkony, ktoré sme podávali, a pracovať na tom, aby sme neprehrávali zápasy, ako napríklad posledný s Gbelmi, kde sme mali vyhrať 4:1, ale prehrali sme 1:2,“ vysvetlil tréner PFK.

Okrem dobrých výsledkov a mladého kádra sa Piešťany vynímajú aj jedným z najlepších útokov v súťaži. Za jesennú časť uštedrili svojim súperom 51 gólov. Viac ich má na konte len Lehota pod Vtáčnikom – 57. „V priemere ide o tri góly na zápas. Je to výsledok práce celého družstva, pretože už len obrancovia dali okolo desať gólov, takže sa na tomto čísle podieľalo množstvo hráčov.“ Medzi najúspešnejších strelcov patrí Juraj Braniša, ktorý je s pätnástimi presnými zásahmi druhým najlepším strelcom jesennej časti hneď po Danielovi Dvorákovi z Jaslovských Bohuníc.

V Piešťanoch obnovili seniorský futbal v sezóne 2016/2017, keď mužstvo začalo od najnižšej ôsmej ligy. Sezónu čo sezónu vyhrávali súťaž a postupovali vyššie, práve do štvrtej ligy, kde sa chcú zastabilizovať. Štvrtá liga im okrem atraktívnych derby zápasov s Trebaticami či Vrbovým priniesla aj dobrú kvalitu. „Hlavne v prvej polovici tabuľky sú veľmi kvalitné tímy, ale sú v nej aj mužstvá, ktoré sú slabšie a od ktorých som čakal vyrovnanejšie zápasy. Čo sa týka fanúšikov, práve derby s Vrbovým a Trebaticami sme odohrali vonku, no pravidelne s nami cestovalo okolo tridsať fanúšikov, či už to bolo k súperovi do Gbelov alebo Kvašova,“ pokračoval Stachura.

Rekonštrukcia atletickej dráhy

Ani Piešťanom nenarušil jesennú časť COVID-19, ktorý sa začal vo veľkom rozmáhať koncom jesennej časti a niektorým mužstvám výrazne skomplikoval program. „My sme možno jediné mužstvo, ktoré má takmer stopercentnú zaočkovanosť, až na jedného alebo dvoch hráčov, ktorí koronavírus prekonali. Aj preto sme s covidom počas jesennej časti nemali žiadne problémy.“

Piešťany domáce zápasy nehrávajú na svojom štadióne, ale v neďalekých Moravanoch nad Váhom. Dôvodom je rekonštrukcia atletickej dráhy okolo hracej plochy. Jej škvarový povrch nahradí tartan a ovál bude mať šesť dráh. „Dúfam, že koncom mája sa nám podarí hrať na našom ihrisku – 22. mája doma privítame Vrbové a 25. mája zas Trebatice. Myslím si, že na tieto zápasy by prišlo okolo tisíc divákov, pretože ľudia v Piešťanoch sú hladní po futbale,“ vysvetlil tréner.

Počas zimnej prestávky sa v kádri žiadne zásadné zmeny neočakávajú. „Nemám vedomosť o žiadnych odchodoch hráčov. Pred sezónou sme pustili Juraja Štefanku do druholigového Šamorína, kde naberá cenné skúsenosti. Teší nás, keď hráči napredujú. Určite sú v hľadáčiku aj niektorí hráči z kádra, ale myslím si, že sú tu spokojní a nepredpokladám žiadne odchody. Doplnenie mužstva budeme riešiť iba zo svojich hráčov, keď v príprave vytiahneme dvoch dorastencov, záleží aj od toho, či nám niekto odíde. Nemáme v tíme žiadnych hráčov z okolia, iba svojich hráčov, a dobré skúsenosti máme aj so spoluprácou s FC Spartak Trnava, no inam nesiahame. Chémia v kabíne je veľmi dobrá a nechceme do nej nijak zasahovať,“ dodal Stachura.

Ako ovplyvní pandemická situácia zimnú prípravu, je nateraz otázne, no v Piešťanoch by v takomto prípade prešli na individuálne plány, ktoré už mali nastavené aj v minulosti. „V spolupráci s kondičným trénerom Patrikom Poláčkom by sme nastavili individuálne plány a pre našich hráčov by to nepredstavovalo žiadny problém, pretože by túto prípravu dodržiavali a pracovali na sebe rovnako ako v minulosti,“ uzavrel tréner.

Martina Radošovská

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek