Keď vzťah k práci aj veľké prekážky prekonáva alebo ako pracujú učitelia ZUŠ v Piešťanoch

Slovo pandémia v nás všetkých vyvoláva už doslova odpor a predstavu obmedzovania v činnostiach, ktoré sme mali radi a pomáhali nám obohacovať náš život. Tu však, našťastie, prichádzajú ľudia, ktorí sa nevzdávajú a neúnavne hľadajú spôsob, ako predsa vykonávať svoju prácu, prospešnú pre iných.

Tanečníci Základnej umeleckej školy v Piešťanoch zožali na súťaži Showtime Dance viacero úspechov. foto: archív Moniky Ondrášikovej a Dagmar Kuběnovej

Nakoniec, práca každého človeka je prospešná pre niekoho, o tom je život. Ja chcem však hovoriť o učiteľoch. Samozrejme, nielen o tých, ktorí dennodenne bojujú s online výučbou v školách, pozerajú na obrazovku, vysvetľujú, píšu, skúšajú, tvoria špeciálne testy, aby vyhovovali tomuto netypickému spôsobu vzdelávania, ale aj o tých, ktorí sa venujú deťom, aby im spestrili popoludňajší voľný čas a podporili v nich umelecké zručnosti či objavili talent. To sú tí ZUŠ-kárski.

Už v minulom školskom roku sme si zvykli na online výučbu i v odboroch Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Áno, aj tancovať sa dá online, no musíte si zvyčajne premiestniť nejaký nábytok či upratať izbu, aj hrať na hudobnom nástroji sa dá online, dokonca i maľovať. Treba k tomu však oveľa viac trpezlivosti, kreativity, prispôsobovania sa i techniky.

Nikdy to však nenahradí klasickú výučbu, o ktorej fungovaní boli prvé pochybnosti už na konci letných prázdnin. Prišiel zrýchlený harmonogram tanečných súťaží so striktnými pokynmi dodržiavania hygienických opatrení. Preto bolo všetkým jasné, že treba začať veľmi rýchlo nacvičovať a dúfať, že súťaže, na ktoré sa deti veľmi tešia a sú nádherným výsledkom ich snaženia, budú!

A veru boli. Síce s odretými ušami pre neustále sa zhoršujúcu epidemickú situáciu. Najprv v polovici septembra semifinále tanečnej súťaže Showtime Dance v Piešťanoch, z ktorej postúpilo desať choreografií tanečnej skupiny Bella a Striebornička od pedagogičky Dagmar Kuběnovej, a tiež choreografie rôznych tanečných žánrov a vekových skupín od Moniky Ondrášikovej do prestížneho finále V4 Dance Cupu, ktoré sa konalo v novembri v Leviciach. Ocenenia získali žiaci Miriam Šupenovej.

Karanténa a covid, vzhľadom na neustále zmeny v zostavách, vytvorili skúšku nervov a zdolávanie únavy, skrz niekoľkonásobné pendlovanie medzi Piešťanmi a Levicami, až do konca. Ale stálo to všetko za to! Z finále si Bella a Striebornička z piatich súťažných choreografií priniesli nádherné tri zlaté a dve strieborné miesta. Päť choreografií žiakov Moniky Ondrášikovej vybojovalo zlatý, dva strieborné i bronzový stupienok víťazov, pričom v sólo kategórii dospelých získala Nikola Niznerová s choreografiou Somebody striebornú medailu.

Žiaci hudobného odboru sa tešili na predvianočné vystúpenie pri rozsvecovaní vianočného stromčeka, no tesne predtým lockdown zamkol všetky ich nádeje… I plánovaný vianočný koncert musel byť zrušený.

Nuž, čo dodať na záver? Azda, že optimistom patrí svet! A preto dúfajme, že hneď ako to bude možné, budeme vidieť šikovné deti v rôznych umeleckých odvetviach prezentovať svoje zručnosti. Nezabúdajme však, že bez učiteľov, ktorí ich to naučili, by to bolo len sťažka uskutočniteľné… Ďakujeme vám!

Katarína Dzurová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav