Prerod Arty na „bonbónik“ kultúry v Piešťanoch

  • Reportáž
  • 25. decembra 2021, 00:03

Novovznikajúce kultúrno-kreatívne centrum Arta prechádza momentálne vnútornou premenou. V bývalom Figare vznikajú priestory pre budúcich nájomcov, ktoré budú postupne obsadzovať už od januára. Záujem o miesto v piešťanskej „kultúrfabrike“ je pomerne veľký.

„Sme v tom až po uši a všetky prekvapenia, ktoré nás čakajú, musíme vyriešiť. Niet cesty späť,” hovorí Peter Dvorský v kancelárii historickej budovy od Teplickej, kde často úradujú spolu s Dominikou Rusnákovou. Foto: js

Kam sa pozriete, všade samé radiátory, okná a dvere. Povaľujú sa v miestnostiach, kde sa práve maľuje nabielo, na dlhých chodbách, ale aj vonku na dvore. Staré doslúžili a menia sa za nové. Príznačné ako osud priemyselného areálu bývalej čokoládovne, ktorý sa mení na priestor, kde bude mať prím kreatívny priemysel. Čosi, na čo sa v Piešťanoch posledné roky príliš nemyslelo. Až doteraz. Vlastne do doby spred troch rokov, keď si chátrajúci industriálny areál niekdajšieho Figara na Kollárovej ulici a historickú budovu od Teplickej z roku 1928 „zaľúbila“ trojica mladých Piešťancov.

„Miestna kultúrna úderka,“ ako ich nazval Marek Adamov zo žilinského kultúrneho stánku Stanica Záriečie, sú výtvarná pedagogička a manažérka Dominika Rusnáková, architekt a bývalý Lúčničiar Pavol Pilař a kaviarnik a pražiar kávy Peter Dvorský. Spolu založili občianske združenie Iniciatíva Arta a rozhodli sa vložiť svoj čas, peniaze a zručnosti do zveľadenia areálu v centre Piešťan, ktorý na počudovanie dlho chátral. Od augusta 2021 ho majú v dlhodobom prenájme od Trnavskej župy, ktorá je majiteľom nehnuteľnosti a rozhodla sa pre odvážnu spoluprácu na zveľadení svojho majetku.

Ak by sa všetko, čo majú traja Piešťanci v hlavách, podarilo, bol by to časom hotový bonbónik na kultúrnej scéne mesta. Bonbónik aj preto, lebo figuruje v novom logu a identite Arty, ktorá sa odvoláva na čokoládovú minulosť týchto priestorov – odkaz na bývalú fabriku Arta, ktorej meno si budúca kultúrno-kreatívna ustanovizeň s radosťou ponechala.

Arta je plná prekvapení

Do budov s plochou viac ako 2500 metrov štvorcových, ktoré potrebujú kompletnú rekonštrukciu, sa bezhlavo zaľúbiť nedá. Rozum nepustí. Technické problémy sú nášľapnými mínami dlho neudržiavaných priestorov. Vybuchujú, prekvapujú a zneisťujú. Dominika a Peter trávia v kancelárii na druhom poschodí historickej budovy na Teplickej takmer všetok svoj čas. Paľo pendluje na diaľku a počas víkendov sa spolu s nimi prezlieka do „montérok”. Od novembra, keď sa pandemická situácia dramaticky zhoršila, pribrzdila aj ich snahy dodržať všetky stanovené termíny a navýšila rozpočet pre zdraženie stavebného materiálu a jeho nedostatok na trhu.

Je to ako prerábať starý rodinný dom, kde zateká strecha, nedoliehajú okná, nefunguje kúrenie a iné „drobnosti“ krát desať pre veľkosť objektu. „Zatekajúcu strechu nám pomohla opraviť župa ako majiteľ nehnuteľnosti. Z finančných prostriedkov od nej sme dokázali vymeniť aj časť starých okien, a to sme ešte netušili, že doslúžili aj všetky radiátory, a na mieste, kde sa mali napojiť nové odpady, je studňa,“ prezrádza Dominika, ktorá sa pri koordinácií všetkých prác a remeselníkov nezastaví.

Okná čierne ako bonbóniky v logu

Okná boli témou, ktorú riešili pomerne dlho. Najskôr plánovali okná repasovať, ale po konzultáciách s odborníkmi sa museli zmieriť s tým, že naozaj prežili to, čo mali, a doslúžili. Ich ďalšie úvahy smerovali k osadeniu nových drevených okien totožného vizuálu, ako mali tie staré. Pandémiou, nárastom cien aj veľkým počtom okien, ktoré sa v industriálnej časti nachádzajú (asi 70 kusov), museli tieto vízie prehodnotiť. Aj z týchto dôvodov sa rozhodli rozdeliť pamäť Arty na dve časti.

Jednu, ktorá bude pamätať na rodinné a „maslové“ časy (dom pána Komlóša od Teplickej, ktorý bol prvým majiteľom fabriky, a bývalá sociálna budova v Arte známa ako autoškola). A druhú, ktorá bola samotnou fabrikou, no po Novom roku sa zmení na ateliéry a priestor súčasnej kultúry. „Práve pri druhej časti sme sa nechceli snažiť nasilu a odlišným materiálom napodobniť vzhľad maslových drevených okien. Aj preto sme jej vybrali čierny akcent, ktorý nesie aj náš bonbónik – odkaz na fabriku Arta,” objasňujú na sociálnych sieťach, kde môžete sledovať celú prerábku objektu.

Posledné voľné metre štvorcové

Na druhom a treťom poschodí industriálnej budovy sa v prvej etape dokončuje osem ateliérov. Obsadia ju kreatívci rôzneho zamerania. Architekt, šperkárka, knižné vydavateľstvo, keramikárka, fotografka, kreatívne štúdio, neskôr aj úspešní grafickí programátori. Na prízemí bude priestor pre kultúrne podujatia.

„Priznám sa, zo začiatku som bol trochu skeptický. Záujem nás veľmi prekvapil. Obával som sa len o to, že záujemcovia nezapadnú do nášho konceptu kreatívneho priemyslu,” priznáva Peter Dvorský. „Okrem lokálov budeme mať aj ateliérnikov, ktorí sa sťahujú naspäť do Piešťan z Bratislavy a iných miest, lebo si u nás našli priestor na tvorbu,” dopĺňa Dominika.

Druhú časť industriálnej budovy plánujú dokončiť v marci budúceho roka. Bývalú jedáleň predelia priečkami na niekoľko ateliérov. O poschodie vyššie vzniká dokonca fotokomora. Na prízemie sa sťahuje obľúbená kaviareň Concept, za ktorou stojí samotný Peter Dvorský a otvárať by sa mala koncom januára. V historickej budove od Teplickej bude aj priestor pre sladšiu časť kaviarne, tzv. „bakery” manželky Zuzany, ktorá bude dokončovať koláčiky pred očami zákazníkov. Na druhej strane prízemia bude prvý piešťanský bezobalový obchod Onakô, ktorý momentálne sídli o pár desiatok metrov ďalej a v Arte plánuje ďalší rozvoj svojich aktivít.

Na druhom poschodí zostáva Ateliér voľnej tvorby, kde sa budú konať rôzne workshopy, kurzy kresby či komorné podujatia, a na treťom výstavný priestor, v ktorom azda časom pribudne umelecká rezidencia. „Vo dvore má na jar vznikať komunitná záhrada a evidujeme aj záujem skupiny Piešťancov vytvoriť tu komunitnú dielňu, ktorú by zjavne ocenili najmä ľudia žijúci v bytoch. Na pôvodnom mieste vo dvore zostáva čalúnnictvo, poctivé remeslo, ktoré sa k nám hodí a bolo tu dávno pred nami,” prezrádzajú ľudia z Arty.

V bývalej sociálnej budove, kde kedysi sídlila autoškola, sú už ako prví nasťahovaní Primáti – Miša a Pavol Prekopovci, ktorí prišli z Trenčína a svoju „dočasnú autonómnu zónu” otvorili na prvom poschodí. „Dole na prízemí autoškoly máme ešte voľno a hľadáme pre tento priestor využitie s dobrou verejnou funkciou. Uvažujeme síce aj nad tým, žeby sme sa doň pustili sami, ale sme otvorení dobrým návrhom, ktoré zapadnú do filozofie a myšlienky Arty,” podotýka Dominika.

Zbierka na pomoc

Iniciatíva Arta od svojho vzniku už dokázala, že priestory vie naplniť kultúrnym obsahom a živou kultúrou. „Od roku 2019 sme zorganizovali niekoľko desiatok podujatí, predstavili sme projekt susedom, od augusta tohto roka sme legitímnymi nájomcami a začali sme kompletnú rekonštrukciu. Za pomoci dobrovoľníkov sme vypratali všetky priestory a začali svojpomocne opravovať celý objekt. Otvorili sme výstavné priestory Na treťom, zariadili Ateliér voľnej tvorby a vytvárame zázemie pre rast ďalších projektov,” informujú na svojich stránkach.

Do rekonštrukcie Arty sa teraz môže zapojiť každý. Buď ako dobrovoľník, čo v týchto časoch nie je celkom reálne, alebo formou zbierky, ktorú Iniciatíva Arta nedávno spustila na platforme donio.sk. Stanovila si niekoľko míľnikov, ktoré by rada splnila aj s pomocou verejnosti. Patrí medzi ne napríklad zrekonštruovať staré toalety, ktoré sa stali jednou z nášľapných mín objektu, ale bez nich je fungovanie kultúrnych podujatí nereálne. Prestaviť plánujú aj vstup do dvora Arty od Teplickej.

„Podľa starých plánov, ktoré sme našli v archívoch, bol pôvodný vstup do Arty od Teplickej ulice časom zastavaný. Vznikli v ňom priestory pre videopožičovňu či solárium. My by sme radi tento vstup vrátili na svoje miesto a vytvorili prechod, ktorým sa dostanete k nám do dvora,“ objasňuje Dominika.

Každopádne, roboty je v Arte viac než dosť. Svojim drobným, ale o to viac potrebným prispievateľom ponúka Arta na oplátku malé umelecké diela od lokálnych umelcov a budúcich nájomníkov, špeciálne upražený blend kávy Arta, kurz šperku alebo „len“ dobrý pocit, že po rekonštrukcii vznikne v Piešťanoch živé miesto pre každého. Pre okolitých susedov, obyvateľov, študentov, návštevníkov mesta a ďalších.

Odvaha „podnikať” v kultúre

O snahe Dominiky, Petra a Paľa vytvoriť v Piešťanoch fabriku pre kultúru sa v poslednom období veľa popísalo aj v celoslovenských médiách. V kreatívnych kruhoch vyvolali malý rozruch za odvahu, s ktorou sa pustili do „podnikania” v kultúre, čo nie je bežné a vonkoncom jednoduché.

Pre niekoho je to počin odvážny, pre iných šialený, podozrivý, naivný či vizionársky. „Každopádne, nie je to naša platená reklama, ako sa podaktorí domnievajú. Sme teraz skôr stavbyvedúci a hlavy máme plné rekonštrukcie, káblov, maliarskych valčekov a radiátorov. Sme v tom až po uši a všetky prekvapenia, ktoré nás čakajú, musíme vyriešiť. Niet cesty späť,” dodáva Peter.

Úver si predstavitelia občianskeho združenia berú na seba. Rovnako aj ručenie. Chod prevádzky – od energií až po platenie nájmu za objekt, ktorej financovanie je čisto v ich gescii – má fungovať vďaka prenájmu priestorov za ateliéry a organizáciou rôznorodých kultúrnych podujatí. Aj naďalej sa budú uchádzať o podporu z grantových schém a partnerov.

Okrem lokálnej firmy Magna pribudol centru nový partner, ktorým sa stala Nadácia Orange, ktorá ich oslovila s pilotným projektom s názvom Aktívna komunita. Spomedzi všetkých slovenských centier vybrala päť miest, ktoré podporí. Ocitla sa medzi nimi aj Arta, ktorá nadáciu zaujala. Azda ich v budúcom roku čakajú ďalšie dobré správy a Piešťancov nový kultúrny bonbónik.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav