Baliaci papier patrí do modrého kontajnera

Najkrajšie sviatky v roku sú tu opäť a s nimi aj množstvo odpadkov, ktoré zaplnia kontajnery na sídliskách či nádoby v rodinných domoch. Nielen z pohľadu ekológie je dôležité vyhodiť odpadky tam, kam patria. Ale separovať a zmenšiť ich objem na minimum je tiež ohľaduplné voči susedom – zvýšené množstvo smetí totiž bude v každej domácnosti.

Darčeky môžete zabaliť aj do recyklovaného papiera. foto: pexels.com

Aby kontajnery počas vianočného víkendu nekypeli smeťami, treba odpadky riadne postláčať, potrhať a, samozrejme, hodiť ich do nádoby, do ktorej patria. Pri príprave vianočných jedál nezabudnite, že sklené poháre, napríklad z majonézy a zaváranín, sklené črepy, fľaše z vína a sektu, nevratné obaly zo skla patria do zeleného kontajnera.

Jedlo samotné, teda to, čo nezvládnete dojesť počas Štedrého dňa, ale aj pokazené ovocie, odpad z príprav – šupky zo zeleniny, ovocia, cibule, cesnaku, nedojedený chlieb, zvyšky mäsa a rýb patria do hnedého kontajnera na bioodpad. Nezabudnite ich tam vhodiť v recyklovateľnom vrecku. Tie kúpite v drogérii alebo obchodoch s domácimi potrebami.

Pod vianočným stromčekom si, ak ste poslúchali, iste nájdete darčeky zabalené v baliacom papieri. Ten po rozbalení balíčkov patrí do modrého kontajnera rovnako ako stlačené, prípadne na menšie kusy roztrhané škatule a kartóny z darčekov, reklamné letáky, papierové tašky, papierové obálky, noviny, časopisy, kancelársky papier. Nezabudnite však objem zmenšiť na minimum. Stačí jedna škatuľa, ktorá keď sa v kontajneri vzprieči, znemožní ostatným susedom vyhodiť ďalšie papierové odpadky.

Do nádoby na plasty nezabudnite umiestniť plastové obaly z darčekov, neznečistené stlačené alebo zošliapnuté PET fľaše z nápojov, obaly z pracích a čistiacich prostriedkov alebo kozmetiky.

Vianočné stromčeky stačí, keď odzdobíte a po Troch kráľoch uložíte pri stojisko kontajnerov. Služby mesta Piešťany ich odtiaľ každoročne zvážajú.

Napokon je vhodné myslieť na odpad už predtým, ako ho budeme musieť vyhadzovať. Premyslite si, koľko jedla skutočne cez sviatky potrebujete, aby ste nemuseli zbytočne vyhadzovať nespotrebované. Darčeky môžete zabaliť aj do recyklovateľného papiera, prípadne len obviazať mašľou. Použiť môžete aj darčekové tašky, ktoré si odložíte do ďalších rokov, resp. znovupoužijete baliaci papier.

Ďalším tipom, ako znížiť odpad na minimum, je darovať zážitok namiesto hmotných darčekov. Blízki sa určite potešia lístkom na koncert, pobytu či wellness poukazu. A v neposlednom rade, ak dostanete niečo, čo už máte, len v inej verzii, nevyhadzujte svoju starú vec, ale skúste ju ponúknuť niekomu, kto by o ňu mohol mať záujem. Darovať ju môžete aj prostredníctvom internetu, napríklad vo facebookovej skupine Pre jedného odpad, pre druhého poklad!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav