Ako sa cez Vianoce udržať v kondícii

Poznáte to. Vianočné pečivo, štedrá večera, kilá šalátu a hodiny strávené s blízkymi pred vianočnými rozprávkami. Áno, je to tradícia i príjemne strávený čas, avšak ideálne je nájsť mieru, aby sme si potom na Nový rok nemuseli dávať žiadne nesplniteľné predsavzatia, ktoré aj tak nevydržíme dodržiavať viac ako zopár týždňov.

Zaradiť do vianočného programu čo i len ľahký pohyb vo forme prechádzky je viac ako prospešné. ilustr. foto: pixabay.com

Ako sa udržať počas vianočných sviatkov v kondícii a nemusieť potom v januári riešiť následky prílišnej konzumácie jedla a nedostatku pohybu, sme sa spýtali piešťanskej trénerky Zuzany Szokeovej, ktorú mnohí poznajú ako Sju Fitness Piešťany: „Ako pri všetkom ideálna je prevencia. Snažiť sa problémom predísť skôr, ako nastanú nežiaduce komplikácie v podobe nadmerného priberania až obezity a zdravotných problémov v budúcnosti, ktoré s tým súvisia.“

Zuzana Szokeová spísala niekoľko tipov, z ktorých si môžete vziať inšpiráciu:

1. Prevencia

Ako som už spomínala, tá je najdôležitejšia. Skúsme predísť prejedaniu sa napríklad tým, že si naložíme primeranú porciu namiesto preplneného taniera a budeme jesť radšej častejšie. Človek by mal jesť každé tri hodiny alebo inak – štyri až päťkrát denne. Nie vždy sa to podarí, ja viem. Ale stačí niečo malé, sýte a výživné a zdravé, napríklad zopár orechov namiesto koláčika plného nezdravého cukru.

Mimochodom, existujú aj zdravé formy sladkostí. Všetko sa dá nahradiť, aj múka, aj cukor. Sušené ovocie, med, orechy, kokosový olej… to sú iba príklady zdravšej formy prísad, z ktorých sa dajú pripraviť neskutočne dobré maškrty. Stačí iba hľadať. Heslo môže byť RAW.

2. Pitný režim

Dôležitou súčasťou života je voda. Hovorí sa, že 70 percent ľudského tela tvorí tekutina. Tá sa z nás počas dňa vytráca rôznymi formami (pot, vylučovanie…) a je nutné dopĺňať ju pravidelne. Ideálne je piť čistú vodu, pokojne ju môžeme striedať alebo doplniť bylinkovými čajmi (pozor na sladidlá).

Skvelá voľba je citrónová voda, prípadne šťavy. Ide však o čerstvo odšťavené ovocie či zeleninu, nie kupované – akože 100-percentné džúsiky s pridaným cukrom, plné konzervantov a podobne. Dajú sa kúpiť aj hotové čisté šťavy, no opäť treba čítať zloženie a hľadať. Denne by sme mali vypiť dva až tri litre vody (0,5 l na každých 15 kg váhy).

3. Vyvážená strava

Sme to, čo jeme. Nebuďme preto „fast, cheap alebo fake“ (rýchla, lacná, falošná) forma jedla. Dbajme na každý produkt, ktorý kupujeme a budeme konzumovať. Na každom kúsku záleží. Na každej omrvinke. Z malých častí sa skladá celok, z omrviniek chleba, z toho, čo do váry dáme, naša potrava. Strava je naša pohonná hmota.

Ľudia v dnešnej dobe žijú rýchlo a vyhovárajú sa, že nemajú čas riešiť, čo jedia. Najedia sa bez rozmyslu prvého, čo je po ruke. Vždy sa dá vyberať. Správnou stravou vieme dokonca predísť rôznym zdravotným problémom.

4. Pohyb vs. TV konzum

Pozor aj na to, čím kŕmime svoju myseľ. Je príjemné niekedy si len tak lebediť na pohovke a celý deň papkať dobroty pod dekou. Pozor však, všetkého veľa škodí. Oddych a regenerácia sú dôležité. Využime krásu a čaro zimy. Zoberme na prechádzku štvornohého miláčika, deti, otca, matku, brata, kamošku. Pokojne poďme von do prírody sami. Byť sám so sebou na čerstvom vzduchu prináša krásne benefity. Lyžujme, sánkujme, prechádzajme sa, turistikujme, len sa hýbme. Akýmkoľvek spôsobom. Nie sme stromy, aby sme boli na jednom mieste. Dôležitý je nielen príjem, ale aj výdaj energie.

5. Čerstvá zelenina

Doprajme si čerstvú, ideálne surovú (nevarenú a tepelne neupravovanú) zeleninu či ovocie. Vitamíny a pestrosť sú fajn. Odporúčané sú lokálne druhy v našej zemepisnej šírke, najmä v zime.

6. Majme v úcte svoje zdravie, nie pahltnosť

Určime si priority. Zdravie je len jedno a treba si ho vážiť nadovšetko. A starať sa oň. Opakujem a pripomínam – ste to, čo jete. Jedlo je pohonná hmota organizmu. Naozaj je to dôležité, pretože na jedle záleží.

7. Každodenná rutina

Spravme si zo zdravšieho životného štýlu rutinu. Niečo, čo budeme žiť a konať denno-denne. Automaticky. Všetko je len o zvyku.

Zuzana Sju Szokeová/(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav