Žumpa betónová alebo plastová? Ktoré z týchto riešení bude fungovať lepšie?

  • Inzercia
  • 22. decembra 2021, 11:00

Žumpa betónová alebo plastová? Mnoho ľudí, ktorí plánujú postaviť podzemnú nádrž na odpadové vody a nečistoty z domácich kanalizačných systémov, stojí pred takouto voľbou. Pred prijatím konečného rozhodnutia stojí za to starostlivo analyzovať všetky výhody a nevýhody každého riešenia. Budeme okrem iného zvažovať trvanlivosť, tesnosť a cena.

foto: freeimages.com

Betónové žumpy – výhody a nevýhody

Žumpy vyrobené zo špeciálnej betónovej zmesi sa vyznačujú mimoriadnou pevnosťou a odolnosťou. Sú vysoko odolné voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, ako aj voči chemikáliám, kyselinám a baktériám v nečistotách. Navyše, vďaka svojej vysokej hmotnosti sa betónová konštrukcia lepšie usadzuje v zemi. Znižuje riziko vytlačenia nádrže zo zeme, čo by mohlo poškodiť trávnik alebo dlažobné kocky. Životnosť betónových nádrží sa odhaduje na 20-25 rokov.

Na rozdiel od všeobecného názoru sú betónové žumpy úplne vzduchotesné, vďaka čomu v nich uložené odpadové vody neprenikajú do zeme a podzemných vôd. Ďalšou výhodou betónových žúmp je atraktívna cena a funkčnosť – po napojení budovy na kanalizáciu je možné vyčistenú nádrž využiť na zber dažďovej vody. Pokiaľ ide o nevýhody nádrží vyrobených z betónovej zmesi, hlavnou a pravdepodobne jedinou je ich veľká hmotnosť, často presahujúca niekoľko ton, čo spôsobuje, že ich preprava a montáž sú niekedy problematické.

Plastové žumpy – výhody a nevýhody

Najväčšou výhodou plastových nádrží je ich nízka hmotnosť. Plastové žumpy sú oveľa ľahšie ako betónové modely, čo výrazne uľahčuje ich prepravu a inštaláciu. Táto výhoda sa môže stať aj nevýhodou. Jeho nízka hmotnosť vyžaduje, aby bola nádrž riadne chránená pred vytlačením spodnou vodou tým, že ju pripevní k železobetónovej doske, s čím sú spojené ďalšie náklady.

Plastové žumpy sa bohužiaľ vyznačujú aj nízkou odolnosťou voči vysokému zaťaženiu. Z tohto dôvodu sa neodporúča inštalovať ich na miesto, kde sa má vybudovať príjazdová cesta do garáže alebo na parkovisko. A čo viac, pri rozhodovaní o kúpe plastovej žumpy by ste mali byť pripravení na dosť veľké náklady. Nádrž s presne rovnakou kapacitou ako betónová žumpa môže stáť aj niekoľko tisíc viac.

Žumpa betónová alebo plastová? Čo si vybrať

Vzhľadom na vyššie uvedené informácie je možné jednoznačne konštatovať, že výber betónovej žumpy je oveľa lepším riešením. Skvelým príkladom sú betónové žumpy Kamal Trnava wyrobené z vysoko kvalitných materiálov, ktoré sa vyznačujú neuveriteľnou pevnosťou a odolnosťou. Žumpy Kamal Trnava budú dobre fungovať prakticky na akomkoľvek povrchu bez ohľadu na terén. V záujme ochrany životného prostredia sú betónové steny konštrukcie dodatočne chránené asfaltovými materiálmi od renomovaných výrobcov, čo prakticky eliminuje riziko vnikania nečistôt do zeme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina