Ľadové medvede z Vrbového si naplno užívajú liečivú vodu

Milovníci studenej vody z mestečka pod šikmou vežou nasadili tematické čiapky a s radosťou vbehli do vody. Ľadové medvede Vrbové nevynechali sviatok svätého Mikuláša, keď sa spoločne úsmevom ponorili do liečivej ľadovej vody, ale do studeného Čerenca sa chystajú aj koncom roka.

Vrbovské ľadové medvede sa spoločne ponorili do chladnej a liečivej vody v nádrži Čerenec. FB Ľadové medvede Vrbové

Tohtoročnú otužileckú sezónu otvárali už začiatkom októbra, ale teraz je to to pravé orechové. Voda v Čerenci mala v nedeľu 5. decembra len pol stupňa nad nulou, čo je pre milovníkov otužovania dôvod na radosť. Na hlavy si tematicky nasadili mikulášske čiapky a na zasneženom brehu začali ráno za zvukov otužileckej hymny. Nielenže sa vykúpali v ľadovej vode, ale komu nestačilo, ešte sa aj vyváľal v snehu na brehu a doprial svojmu telu poriadnu dávku „zlepšováku“ na imunitu.

Nechýbali, samozrejme, ani koláčiky a horúci čaj, pričom Vrbovčania sa už teraz tešia na vianočné ponory. Ako nám prezradil predseda vrbovských ľadových medveďov, otužilci sa vždy chystajú vojsť do vody aj na Štefana – i keď v tento dátum prichádzajú na štefanské otužovanie vo Váhu. Plánované je aj koncoročné ponáranie sa do Čerenca, avšak rozhodujúca bude aktuálna pandemická situácia.

Ak zatiaľ nepatríte medzi otužilcov a chcete to skúsiť práve počas vianočného obdobia, majte na pamäti, že takto zhurta to nie je dobrý nápad. „Som zástancom postupného otužovania, to znamená, začať v jesennom čase, aby si organizmus prirodzene zvykal na chladnú, studenú a ľadovú vodu,“ priblížil nám predseda otužileckého klubu Miroslav Novota.

Skúsení otužilci, a najmä stará škola, neodporúčajú človeku, ktorý nemá žiadnu skúsenosť a patričný tréning, vojsť do ľadovej vody. Čiže do takej, ktorá má menej ako päť stupňov a v čase, keď sú vonku mínusové teploty s tým, že by v nej odvážlivec chcel zotrvávať toľko času ako skúsený trénovaný „borec“. „Vtedy môže otužovanie narobiť viac škody ako úžitku,“ priblížil Novota a dodal, že otužilcom sa človek stane až po troch rokoch pravidelného otužovania.

„Jasné, že sa nájdu aj ľudia, ktorí do ľadovej vody vojdú ako starí ‚harcovníci‘ a sú tam ako doma. Spravia to jeden-dvakrát, no potom už neotužujú a vedia prečo. Česť výnimkám,“ skonštatoval Novota. Ak by ste to ale chceli i tak skúsiť, predseda otužileckého klubu odporúča vojsť do ľadovej vody a zotrvať v nej naozaj len pár sekúnd, pričom prvoradý je dobrý zdravotný stav: „Treba mať na pamäti, že otužovanie je o pravidelnosti a nie o výdrži, prípade o preceňovaní svojich síl, ani o tom, aby niekto niekomu čosi dokazoval. Časom sám otužilec zistí, čo si môže v ľadovej vode, nie v studenej, dovoliť, a čo nie. Takže dobrá rada na záver – začnite v septembri 2022.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava