Betlehemské svetlo prinesú do kostolov 23. decembra

Slovenskí skauti budú roznášať Betlehemské svetlo aj tento rok. Deň pred Vianocami sa rozžiari v kostoloch viacerých obcí v regióne.

Na Slovensku skauti roznášajú svetielko už od roku 1990. foto: FB Slovenský skauting

Dátum je stanovený na štvrtok 23. decembra, pričom skauti budú štartovať v Trnave v Bazilike sv. Mikuláša o šiestej ráno. O siedmej by už mali byť v malženickom Kostole Nanebovzatia Panny Márie a o 7.00 a 7.15 h v Pečeňadoch – najskôr v detskom domove, potom v Kostole Božského srdca Ježišovho. Vo Veľkých Kostoľanoch na fare budú o 7.20 h. Do dubovianskeho Kostola sv. Michala prinesú Betlehemské svetlo o 7:25 h, do Kostola sv. Bartolomeja vo Veselom o 7.30 h. Len päť minút nato bude svetlo svietiť aj v Kostole sv. Cyrila a Metoda v Rakoviciach a o 7.45 h už budú v Borovciach a tamojšom Kostole sv. Vavrinca. Trebatický Kostol sv. Štefana, kráľa majú naplánovaný na 7.55 h, krakoviansky svätomikulášsky kostol na päť minút po ôsmej. V ostrovskom Kostole sv. Imricha budú 8.20 h.

Vo Vrbovom je naplánovaných šesť zastávok. Do Kostola sv. Gorazda prinesú skauti svetlo o 8.35 h, do kláštora sestričiek päť minút potom. Do Domova dôchodcov Klások zavítajú 8.45 h a do Domova dôchodcov Klas 8.50 h. Posledné dve zastávky sú u primátorky a v evanjelickom kostole, kam prídu o 9.00 h.

Ďalších sedem zastávok je naplánovaných cestou z Vrbového. V Šípkovom sa skauti zastavia v Kostole Sedembolestnej Panny Márie o 9.10 h, na Prašníku budú na námestí pri obecnom úrade o 9.20 h. V Šterusoch majú naplánovanú zástavku v Kostole sv. Márie Magdalény o 9.35 h, v Kočíne v Kostole Nanebovzatia Panny Márie o 9.40 h. Dolný Lopašov a jeho Kostol sv. Martina je v harmonograme o 9.45 h, chtelnický Kostol sv. Trojice je o 9.50 h a ako poslední budú mať Betlehemské svetlo aj v Nižnej – v Kostole sv. Štefana, kráľa, a to o 10.00 h.

Betlehemské svetlo sa odpaľuje z plamienka horiaceho v Bazilike Narodenia Pána v Betleheme, odkiaľ osobným odovzdávaním zo sviečky na sviečku putuje medzi miliónmi ľudí. Napĺňa tak svoje poslanie byť symbolom jednoty, nádeje, lásky a radostnej predzvesti Vianoc.

Novodobá história Betlehemského svetla sa píše od roku 1986. Tradíciu roznášať plamienok založili Rakúšania, ktorí sa snažili zaujímavým prvkom ozvláštniť vianočnú televíznu reláciu. Prišli na jedinečný nápad. Poslali do Betlehema lietadlom dieťa, ktoré v Bazilike Narodenia Pána odpálilo z večného svetla plamienok a prinieslo ho späť. Miestni skauti sa Svetla ujali v roku 1989 a začali ho roznášať do ostatných častí Rakúska. Následne sa tento zvyk rozšíril do ostatných krajín susediacich s Rakúskom vrátane Slovenska, na ktorom roznášajú skauti svetielko už od roku 1990. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 17. mája. Tento deň je Svetovým dňom hypertenzie a Svetovým dňom telekomunikácií. Meniny má Gizela, Aneta.
  • 17.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 18. mája 2024
Meniny má Viola, zajtra Gertrúda