Ministerstvo kultúry dá na obnovu kaštieľa v Moravanoch nad Váhom státisíce eur

  • Región
  • 21. decembra 2021, 19:05

Po rekonštrukcii chcú majitelia v kaštieli, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, vytvoriť podmienky pre tvorbu a prezentovanie slovenského, ale aj zahraničného výtvarného umenia, architektúry a dizajnu.

Ministerstvo kultúry podporí dotáciou 700-tisíc eur rekonštrukciu a modernizáciu kaštieľa v Moravanoch nad Váhom v okrese Piešťany. Podmienkou poskytnutia peňazí z rozpočtovej kapitoly určenej na obnovu, ochranu a rozvoj kultúrneho dedičstva je podľa zverejnenej zmluvy finančná spoluúčasť občianskeho združenia Kaštieľ Moravany na prácach čiastkou 233-tisíc eur, čo je 20 percent z oprávnených výdavkov. Združenie má pripravenú prvú etapu rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky s rozpočtom takmer 1,2 milióna eur, pred ukončením je verejné obstarávanie na zhotoviteľa.

Okrem sanácie obvodových stien či opravy fasády plánuje združenie Kaštieľ Moravany peniaze z dotácie použiť aj na výmenu krytiny a zateplenie podkrovia, čo umožní sprístupniť verejnosti nový priestor v podkroví s rozlohou viac ako 440 metrov štvorcových. Na okná objektu sa po dohode s pamiatkármi vrátia okenice podľa historickej fotografie a zámer ráta aj s reštaurovaním štukovej výzdoby v kaplnke.

Renesančný skvost v Moravanoch nad Váhom pred štyrmi rokmi kúpili právnici Petra a Róbert Vydrovci. Zachránili ho tak pred chátraním a ničením bezdomovcami a zlodejmi. Po rekonštrukcii v ňom chcú vytvoriť podmienky pre tvorbu a prezentovanie slovenského, ale aj zahraničného výtvarného umenia, architektúry a dizajnu. Moraviansky kaštieľ, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, bol niekoľko desaťročí Domovom slovenských výtvarných umelcov a architektov.

Vydrovci po získaní kaštieľa zabezpečili vyčistenie areálu od odpadkov, náletových drevín a najviac poškodené časti budovy pred zatekaním. Začali tiež s opravami fasád, ale začali prostredníctvom občianskeho združenia Kaštieľ Moravany aj s organizovaním prvých kultúrnych podujatí.

Moraviansky kaštieľ postavili koncom 16. storočia Thurzovci, vznikol spojením starších samostatných budov. V 18. storočí prešiel barokovými úpravami, postarali sa o ne Štefan a Pavol Motešickí. V 19. storočí kaštieľ nadstavili a vrátili mu renesančný vzhľad Zedwitzovci, šľachtická rodina z Bavorska. Poslednou väčšou prestavbou prešiel v 60. rokoch minulého storočia, kedy bol upravený pre potreby výtvarných umelcov. V Moravanoch nad Váhom sa konali známe medzinárodné sochárske sympóziá.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek