Čakanie na zmysluplné nápady od občanov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 17. decembra 2021, 09:03

Nezabudnite, ak máte nápad, ktorý by zlepšil život komunity v našom meste, a potrebujete na to financie, obráťte sa na participatívny rozpočet piešťanskej radnice. Návrhy projektov je možné podávať len do 10. januára 2022.

Ak máte nápad na zlepšenie života piešťanskej komunity vo vašom okolí a potrebujete financie na jeho realizáciu, zaregistrujte svoj projekt do 10. januára 2022 na www.piestany.hlasobcanov.sk. (Autor: Juraj Sedlák)

Dve verejné stretnutia s občanmi, ktoré mesto zorganizovalo v novembri, zívali skôr prázdnotou ako množstvom nápadov, ktoré navrhovali zlepšenia života v Piešťanoch. Prišla len hŕstka obyvateľov s niekoľkými ideami, ktoré nesmeli byť príliš drahé, a pokiaľ boli drahšie, slúžili len ako podnet pre radnicu, ktorá by ich v prípade úspechu musela sama naplánovať, obstarať a zrealizovať. Trochu zložité, ale ako prieskum verejnej mienky o predstavách a potrebách obyvateľov mesta uskutočniteľné.

Pre tých, ktorým znie slovo participácia príliš vágne, ide o spolupodieľanie sa na rozhodovaní o tom, aké investície bude mesto realizovať v nasledujúcom kalendárnom roku a na čo budú využité finančné prostriedky z jeho rozpočtu. Na prerozdelení týchto financií sa takýmto spôsobom môže spolupodieľať každý obyvateľ a vypracovaním projektu vysloviť svoje predstavy a potreby pri spravovaní vecí verejných.

Príklad: pozeráte sa z okna svojho bytu na polorozpadnuté a zanedbané detské ihrisko a chceli by ste to zmeniť. Oslovíte susedov a komunitu, dáte hlavy dokopy, napíšete projekt, odhadnete náklady a podáte ho prostredníctvom pripravenej webovej stránky. O realizácii vášho nápadu rozhodne komisia a verejné hlasovanie. Čím viac susedov a obyvateľov mesta bude vedieť o snahe vylepšiť ihrisko pod vašimi oknami, tým lepšie. Ak bude váš projekt úspešný, mesto ho zrealizuje. Samozrejme, môžete sa pridať ako dobrovoľník a priložiť ruku k dielu, ale pokiaľ pôjde o investičný projekt, bude ho koordinovať a realizovať radnica.

Projekty sú totiž rozdelené do dvoch kategórií:

Občianske projekty – nízkonákladové nápady v sume do 2000 eur vrátane DPH, ktoré navrhujú, spracovávajú a realizujú občania v spolupráci s mestom. Mesto je nápomocné napríklad pri tvorbe harmonogramov a rozpočtov, nákupe materiálu, vyúčtovaní alebo zabezpečovaní dodávateľov.

Investičné projekty – nákladnejšie nápady, financované z kapitálových výdavkov, navrhnuté občanmi a z dôvodu technickej náročnosti obstarávané a realizované mestom v sume do 5000 eur vrátane DPH.

Radnica plánuje na tento účel vyčleniť sumu 20-tisíc eur z rozpočtu a podporiť päť občianskych a dva investičné projekty. Do 10. januára 2022 môžete návrhy svojich občianskych a investičných projektov podávať prostredníctvom webovej stránky www.piestany.hlasobcanov.sk. Po uzavretí podávania návrhov dostanú ich predkladatelia spätnú väzbu od mestského úradu a hlasovať za jednotlivé návrhy projektov budú môcť občania od 1. do 18. marca 2022.

zdroj: piestany.sk

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel