Bylinkárka radí: Artičoka na žlčník i krivicu

  • Bylinkárka radí
  • 13. decembra 2021, 15:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví artičoku zeleninovú.

(Autor: JLPC/Pepperedjane)

Artičoka zeleninová (Cynara scolymus) je trváca rastlina. Je rozvetvená a rastie do výšky až 180 centimetrov. Listy má kopijovité ostnaté. Na konci stonky rastú guľovité ostnaté súbory modrofialových jazykovitých kvetov. Nápadité kvety sú modré a usporiadané do súkvetia, lupienky sú mäsité s plochými výrastkami.

Ja si artičoku pestujem vo svojej záhradke. Egypťania, Rimania a Gréci poznali artičoku kardovú (Cynara cardunculus), ktorá má pôvod v Stredozemí. Artičoka obsahuje glykozidy a kyselinu trieslovú a vo veľkom množstve horkú látku cinanín, ktorá urýchľuje činnosť žlčníka a má močopudné účinky.

Listy, ktoré sú na líci holé a na rube bielo-plstnaté, používam na odvar a tinktúru. Tinktúru používam pri ochoreniach žlčníka, pečene, reumatických ochoreniach, dne a zápaloch kĺbov. Odvar z listov je dobré použiť ako obklad na rôzne vriedky alebo aknóznu pokožku. Artičoka zeleninová má vysoký obsah železa, preto je vhodné konzumovať ju pri málokrvnosti a je výborná aj pri krivici a pakostnici. Pri pakostnici sa usádzajú kryštáliky kyseliny močovej okolo kĺbov a na iných miestach tela, preto je správna výživa pre človeka dôležitá.

Čaj proti krivici

Potrebujeme: 50 g sušeného listu artičoky zeleninovej, 25 g sušeného listu čakanky obyčajnej, 20 g sušeného listu žihľavy, 5 g sušenej prasličky

Postup: Čajovú zmes dobre premiešame. 1 PL zmesi varíme na miernom ohníku v 1 l vody asi 5 minút. Necháme 10 minút odstáť, pridáme šťavu z jedného citróna, nalejeme do termosky a po dúškoch popíjame počas dňa. Deti odvar užívajú dvakrát denne – šálku dopoludnia a šálku popoludní.

Uvarené artičoky

Postup: 10 artičok, 3 PL citrónovej šťavy a štipku soli povaríme v 2 l vody asi 30 minút. Podávame s nakrájaným pečivom. Šťavou si môžeme potierať tvár.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g artičoky zeleninovej rozrobenej na listy, 7 dl domácej pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Artičoky vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme pálenkou alebo liehom. Pohár uzavrieme, občas pretrasieme a lúhujeme na parapete okna jeden mesiac. Potom scedíme cez gázu a užívame trikrát denne 20 kvapiek. Tinktúra je vhodná proti všetkým vyššie opísaným ochoreniam. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián