Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 12. decembra 2021, 14:52

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, v knižke Meditácia predpísal jej autor M. Scott Peck na 5. decembra túto tému: „Mali by sme tolerovať všetky formy myslenia. Niektoré formy chovania by však tolerované byť nemali. Lebo nakoniec chovanie je to, čo sa počíta…“


Jano Babič (Autor: red)

Silno mi to pripomenulo dnešnú dobu. Všade a všetci sme vyzvaní myslieť, hodnotiť a riešiť novú, neobvyklú situáciu. Každý má na vec svoj pohľad a predstavu riešenia, porovnanie výhod a nevýhod, vlastnú úvahu strát a ziskov, hierarchiu hodnôt, ktorá určuje jeho správanie. Tu je výstupný moment, ku ktorému sa chceme dostať cez myšlienky v rôznych formách, pohnútkach, s rôznym zámerom. Ten je vskutku osobný, ovplyvnený naším poznaním, rozhľadom, detstvom, výchovou, vzdelaním.

Napokon vystúpime zo svojej ulity a stávame sa v ostrom svetle terčom pozornosti okolia. To je moment, keď sme viditeľní, keď sa všetko v súvislosti s nami počíta. Je dôležité, ako sa zachováme. V očiach a hodnotení okolia sa súčet nášho správania, či chceme alebo nie, zhodnotí. A tu prichádza moment, keď je nutné rozlíšiť spôsob nášho správania a niektoré jeho formy jednoducho označiť ako neprípustné, presahujúce hranice tolerancie. Pretože otázka dobra a zla spočíva v zvážení prípadných dôsledkov nášho správania, nie v myslení, ktoré môžeme tolerovať v akejkoľvek forme.

Podoby džezu budú sviatočné. Pripadnú na predvečer sviatku svätej Lucie, tak ospevovaného v mnohých hudobných dielach. Zvlášť v Škandinávii má tento večer svoje neopakovateľné čaro a aj odtiaľ budeme čerpať pri zostavovaní programu budúcej relácie. Nominácie na ocenenie Grammy sú už známe. Ide o 64. ročník odovzdávania najprestížnejších hudobných cien. Víťazov sa dozvieme vo februári 2022. David Oláh spracoval kategórie a mená nominovaných.

V Trenčíne sa chystá na štvrtok 9. decembra v Galérii Vážka online koncert z cyklu Slovenské tango – hudobný fenomén, ktorého aktérkou je aj Dáša Libiaková, Kristína Bartošová a kapela The Hostages. Jej hosťom bude Štefan Orviský. „Napriek svojej výraznej popularite mnoho skladieb tohto obdobia upadá do zabudnutia. Dôvodom je paradoxne ikonická interpretácia, ktorá svojou estetikou pôsobí na súčasného poslucháča príliš exaltovane a pateticky. Skladby sa stávajú ‚muzeálnymi‘, hoci by si ich esprit a originálny hudobný jazyk zaslúžil objaviť sa v aktuálnejšom šate,“ píše Eva Šušková. My vám prinesieme správu o priebehu koncertu s reakciami jeho aktérov.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany prichádzajú k vám vždy v nedeľu o 20. hodine a ich repríza je v stredu. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín