Posledný úsek cesty na Havran už asfaltujú

Posledný úsek rekonštruovanej cesty z Banky na horský priechod Havran začali pracovníci prerábať koncom októbra. V súčasnosti je už takmer hotový – minulý týždeň pristúpili k asfaltovaniu.

Nový asfalt pribúda priamo v obci Banka. (Autor: FB Obec Banka)

Rekonštrukcia sa blíži do finále. Takmer štyriapolkilometrovú cestu už pracovníci firmy, ktorá realizuje obnovu, dokončujú v poslednom úseku. Tým je časť priamo v obci Banka, ktorá sa končí v križovatke s Bananskou cestou. Pracovníci túto cestu asfaltovali minulý týždeň, takže rekonštrukcia a s ňou spojené dopravné obmedzenia, kolóny a prenosné semafory budú onedlho minulosťou.

Prípravné práce na 4,4 kilometra dlhom úseku sa začali vo februári, pričom prejazd vozidiel je od toho času vo vybraných úsekoch zabezpečovaný striedavo v jednom jazdnom pruhu za použitia prenosných semaforov. Ako uvádza Trnavský samosprávny kraj, ktorý cestu spravuje a vďaka eurofondom opravuje, v rámci rekonštrukcie je vybudovaných deväť gabiónových múrov a dva mikropilótové železobetónové prahy na zaistenie stability násypov cesty a svahov. Konštrukcia múru pozostáva z drôtovo-kamenných košov, ktoré majú byť po novom do zemného telesa kotvené tuhou geomrežou.

Projekt je financovaný z európskych zdrojov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Zmluva počítala so stavebnými prácami v dĺžke maximálne 12 mesiacov, avšak vyzerá to tak, že by mohli byť ukončené do konca tohto roka. Cena rekonštrukcie je 2,2 milióna eur.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava