Nočné uzávery diaľnice potrvajú ešte dva víkendy

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vynovuje úsek diaľnice D1 medzi Trnavou a Hornou Stredou. Práce vykonáva vždy počas troch víkendových nocí na úplne uzatvorenom úseku, pričom modernizácia potrvá do 20. decembra.

Vodiči budú mať po novom prehľad o aktuálnej dopravnej situácii na diaľnici. (Autor: ndsas.sk)

Dôvodom nočných prác na diaľnici je inštalovanie nových portálových konštrukcií pre dopravné značenie a modernizácia integrovaného riadiaceho systému dopravy. V úseku pribudnú premenné LED dopravné značky, otočné kamery, sčítače dopravy či meteostanice.

Modernizácia diaľnice D1 v úseku Trnava – Horná Streda prinesie podľa hovorkyne NDS Evy Žgravčákovej niekoľko benefitov pre motoristov. Výrazne sa napríklad zvýši prehľad o udržiavanom úseku diaľnice a o aktuálnej dopravnej situácii. „Nové portály pre premenné dopravné značenie sú významným prvkom pre zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Priemerná denná intenzita dopravy v roku 2021 na tomto úseku dosahovala 32-tisíc vozidiel denne, pričom v júli tohto roka sme zaznamenali rekordný denný prejazd, a to až 45-tisíc vozidiel,“ informovala Žgravčáková.

Ako uvádza NDS na svojom webe, premenné dopravné značenie na báze LED je základným nástrojom pre riadenie a usmerňovanie dopravy na diaľniciach. Pomáha udržiavať plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky. Nové značenie bude kľúčovým v čase mimoriadnej a havarijnej situácie, keď bude nevyhnutné zabrániť ďalším škodám na majetku, zraneniam osôb a ochrániť životy ľudí, napríklad v prípade hromadnej dopravnej nehody. V takýchto prípadoch je nevyhnutné dostatočne včas a zrozumiteľne informovať vodičov o vzniku mimoriadnej udalosti, ako je kolóna, nehoda či extrémne poveternostné podmienky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela