Cestári už v pohotovosti čakajú na sneh

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. decembra 2021, 08:41

Služby mesta Piešťany sú od 26. novembra v nepretržitej zimnej pohotovosti. Na údržbu mestských komunikácií a chodníkov je pripravených 500 ton štrku a šesť ton ekologickej posypovej soli Solmag.

Technika na zimnú údržbu 110 kilometrov mestských ciest a vyše 200 kilometrov chodníkov je pripravená. Boli sme sa o tom presvedčiť v stredisku údržby SMP na Valovej ulici. (Autor: Juraj Sedlák)

Takmer každý rok sa stáva, že prvý sneh cestárov prekvapí. Ide však skôr o akúsi zľudovenú pranostiku, ktorá sa nie celkom zakladá na realite. Služby mesta Piešťany (SMP), ktoré sa starajú o údržbu mestských komunikácií a chodníkov, sú na zimu pripravené a od 26. novembra sú pracovníci zimnej údržby v pohotovosti. Presvedčili sme sa o tom osobne v stredisku údržby SMP na Valovej ulici, kde je už všetko na zimu pripravené.

V Piešťanoch minulý týždeň prvýkrát snežilo a posýpacie autá už bolo vidno v uliciach. „Cesty sme ešte neposýpali, lebo sneh sa hneď topil. Musíme vždy zvážiť aj vývoj počasia, aby sme mesto hneď nezašpinili štrkom,” objasnil nám Jaroslav Kravárik, hlavný majster zimnej údržby SMP.

To, že cestárov pri snežení nevidíte, neznamená, že nepracujú, sú nepripravení a zo snehu zaskočení. Zato frflanie ide Piešťancom dokonale.

Jeden z dvoch sypačov, ktoré majú SMP k dispozícii, má už 34 rokov (vpravo) a pomaly dožíva.

Za hodinu celé Piešťany neposypú

„SMP následky zimy len zmierňujú, odstrániť ju z ulíc nedokážeme. Keď namrzne a začne byť šmykľavo, nemôžu byť behom hodiny posypané celé Piešťany. Začíname od centra a postupujeme smerom k okrajovým štvrtiam. Žiadame obyvateľov o zhovievavosť a trpezlivosť. Uvítame aj pomoc majiteľov rodinných domov pri odstraňovaní snehu z chodníkov pred ich nehnuteľnosťami. Treba si uvedomiť, že sto pracovníkov SMP sa stará o celé Piešťany,” hovorí Kravárik, ktorý v príspevkovej organizácii mesta pracuje od roku 1992.

Za ten čas pribudlo v Piešťanoch množstvo kilometrov komunikácií, chodníkov, nové štvrte a sídliská. Počet techniky sa pritom dramaticky nezmenil. „Máme dva sypače. Jeden nový a druhý má už 34 rokov. Tretí sme dali do šrotu a predpokladám, že tam budúci rok pôjde aj ten najstarší. Na zimnú údržbu máme ešte päť traktorov s pluhmi, štyri multikáry na údržbu chodníkov a ešte jedno špeciálne vozidlo Iseki,” vyratúva hlavný majster zimnej údržby SMP, ktoré obhospodarujú odhadom 110 kilometrov mestských komunikácií a vyše 200 kilometrov chodníkov.

Sneh sa v meste odhrabáva aj ručne, ale títo pracovníci SMP nepracujú v noci. Zmenu začínajú každé ráno o siedmej a prioritne sa starajú o okolie nemocnice, polikliniky, autobusové zastávky, lávky, schody a priechody pre chodcov. Ťažké posypové a odhŕňacie mechanizmy sú v zimnej pohotovosti 24 hodín denne až do marca. Program zimnej údržby hovorí o odstraňovaní snehu od výšky päť centimetrov, ale závisí aj od druhu snehu (mokrý, suchý) a od predpovede a vývoja počasia na najbližšie hodiny. Výjazd techniky riadi týždenný dispečer, ktorý rozhoduje a zodpovedá za každú zmenu.

Takto vyzerá 500 ton posypového štrku, z ktorého bude vyše polovica použitá počas zimy na piešťanských komunikáciách a chodníkoch. Na jar ho treba pozametať a skončí v komunálnom odpade, nakoľko bude znečistený a nerecyklovateľný.

Ekologická soľ sneh postupne roztopí

SMP od roku 2018 disponujú zariadením na prípravu posypovej ekologickej zmesi Solmag, ktorá ľad a sneh na cestách a chodníkoch postupne roztopí. Ide o posypový materiál na báze chloridu horečnatého (MgCl2), ktorý sa mieša s vodou, tankuje do komunálnych vozidiel a priamo na cestách sa mieša s posypovým štrkom. Solmag je účinný až do teploty -34 °C, v porovnaní s ostatnými soľami má podstatne vyššiu rýchlosť roztápania, pričom účinok roztápania neklesne ani pod teplotou -6 °C.

Solmag je netoxický, nepredstavuje riziko pre vodné organizmy, do okolia uvoľňuje menej chloridov ako klasická posypová soľ (NaCl), je vhodný na údržbu ciest v chránených oblastiach. Tento spôsob ošetrovania ciest už dlhšiu dobu používajú napríklad pod Tatrami. V Piešťanoch sa však Solmag môže používať len po hranice prvého pásma ochrany prírodných liečivých vôd, a tak napríklad ulice a chodníky na Nitrianskej, Nálepkovej či Winterovej ulici nachádzajúce sa v pásme prvého stupňa ochrany musia SMP v zime ošetrovať „len“ posypaním jemného štrku.

Služby mesta Piešťany od roku 2018 disponujú týmto zariadením na prípravu posypovej ekologickej zmesi Solmag. Ide o posypový materiál na báze chloridu horečnatého, ktorý sa mieša s vodou a tankuje do komunálnych vozidiel a priamo na cestách sa mieša s posypovým štrkom.

Bežné posýpanie cestárskou soľou, ktoré na Slovensku prežíva od socialistických čias, v Piešťanoch nie je možné. A tak od roku 1984 počas zimných mesiacov z dôvodu zabezpečenia zjazdnosti ciest či chodníkov sa po meste rozsypali len stovky ton štrku. Už štvrtú zimnú sezónu je k dispozícii aj Solmag a údržba ciest sa výrazne zlepšila. O množstve posypového štrku bude aj tento rok rozhodovať intenzita zimy, no za tri mesiace sa v uliciach ocitne od 250 do 400 ton drobných kamienkov.

Tie však bude po zime z mesta potrebné aj pozametať, a tak hundranie obyvateľov na šmykľavé zimné chodníky na jar vystrieda šomranie na vysokú prašnosť. Ani odstraňovanie prachu a štrku nejde tak rýchlo, ako by si všetci predstavovali. Zimnú údržbu aj zametanie ciest komplikuje i pre Piešťany charakteristické parkovanie áut pozdĺž okrajov vozoviek, kde sa sneh a rozjazdený štrk najviac kopí. Reálne je posypový štrk na cestách účinný len pár týždňov počas zimných mesiacov, na jar končí v komunálnom odpade, lebo je pre znečistenie nerecyklovateľný.  

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav