Letisko a „návštevníci“ Piešťan

V minulom týždni na našej stránke na sociálnej sieti rozprúdila diskusiu téma odchodu festivalu Grape do Trenčína, ktorý bol od svojho vzniku spätý s piešťanským letiskom. I keď odchod festivalu, ktorý Piešťany dostával na kultúrnu mapu Európy, nie je žiadna novinka a hovorilo sa o ňom už minimálne dva roky, diskutéri neskrývali rozčarovanie.

ilustračný obrázok (Autor: rs)

V každom prípade Grape bol úspešný projekt pravidelne zaraďovaný medzi TOP hudobné festivaly v Európe. Mal potenciál prilákať do kúpeľného mesta takmer rovnaký počet návštevníkov, ako majú Piešťany obyvateľov. Samozrejme, ako každá hromadná aktivity prinášal aj svoje negatíva.

Otázka však stojí, či negatíva prevládali nad tým dobrým, čo Grape pre mesto znamenal. Nuž a tu sa dá úplne korektne napísať, že pre prevádzky gastra či ubytovania boli dni konania festivalu zlatou žatvou. Z približne 20-tisíc návštevníkov festivalu mala veľká časť väčšie nároky na komfort, ako je prespať v stane či sa najesť v stánku.

Festival je však definitívne preč. Hlavný dôvod je, ako tvrdí Trnavská župa pod vedením Jozefa Viskupiča, že letisko má lietať, a nie zabezpečovať festivaly.

Určite je na tom kus pravdy. Ale čo prevádzka letiska obyvateľom mesta priniesla? V roku 2019 odletelo z Piešťan 31 charterových letov s dovolenkármi do Turecka a Egypta a letisko prepravilo zhruba 10-tisíc cestujúcich. Naposledy podobné číslo vykázalo v roku 2007. Má to však aspekty, ktoré potvrdzujú, že lietajúce letisko nemá pre Piešťany žiaden ekonomický význam. Tých 10-tisíc prepravených cestujúcich v mesiacoch máj až september 2019 totiž do Piešťan nepriletelo, ale na dovolenku odletelo. Ak sa teda neodviezli taxíkom zo stanice na letisko, v Piešťanoch neutratili ani euro.

V budúcom roku nás čakajú komunálne voľby. Ako už tradične pred voľbami do samosprávy býva zvykom, to zasa bude rečí kandidujúcich poslancov či primátorov, ako chcú nakopnúť turizmus v Piešťanoch. Preto sa ich budeme pýtať, na akú turistickú atrakciu ich chcú do Piešťan prilákať. Lebo Grape priviedol v čase konania do Piešťan 20-tisíc návštevníkov, Topfest v najlepších časoch 40-tisíc, Lodenica 10-tisíc a množstvo ďalších privátnych aktivít s hudobnou produkciou spojených aj s letiskom ďalšie tisíce hostí.

To všetko je minulosťou a jediným lákadlom Piešťan sú už len kúpele, na tie však komunálni politici nemajú žiaden dosah. Ale na „rozlietané“ letisko, ktoré ak lieta, hostí akurát tak odváža, a jeho vlastníkom je Trnavský samosprávny kraj a svojím menšinovým podielom aj Mesto Piešťany, majú dosah aj regionálni politici.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav