Bylinkárka radí: Archangelika aj proti moru

  • Bylinkárka radí
  • 6. decembra 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví archangeliku lekársku.

V období morovej epidémie v rokoch 1348-49 sa archangelika lekárska uplatnila proti moru a čiernej smrti, preto sa ľudovo nazýva „anjelský koreň“. (Autor: Jerzy Opioła)

Archangelika lekárska (Archangelika officinalis) je trváca bylina vysoká 50 až 250 centimetrov s repovitým podzemkom a množstvom koreňov. Stonky sú rozkonárené duté, listy majú nafúkané pošvy. Kvitne v júli až v auguste, kvety sú usporiadané v lúčovitých okolíkoch. Rastie najmä na bahnitých pôdach a okolo potokov. U nás sa vyskytuje zriedka, preto sa častejšie pestuje. Pochádza z Nórska a z Islandu. Dnes je zdomácnená vo všetkých severných oblastiach Európy a Ázie.

Piť každé ráno a každý večer po 2 dl (cca 16 g) archangelikovej vody je veľmi dobré a osožné pre hrudník zaťažený hnisom a hlienom. Rovnako dobré je piť ju 14 dní pri skazenom, nepracujúcom žalúdku. Keď každé ráno vypijeme 2 dl archangelikovej vody, posilní celé telo.

V období prvej veľkej morovej epidémie v rokoch 1348-49 sa uplatnila proti moru a čiernej smrti. Preto sa ľudovo nazýva „anjelský koreň“, svätodušný koreň, janoklík, čo poukazuje na to, že z tejto rastlinky sa v ľudovej liečbe cenil najmä koreň. Ja ju používam najviac pri zahlienení pľúc, kašli a proti vracaniu. Pre tento účel je najlepšie pripraviť si studený macerát alebo archangelikové víno. Robí sa i čaj, ktorý čistí krv.

Víno na srdce

Postup: 7 PL lyžíc posekaného koreňa archangeliky lekárskej zalejeme 1 l červeného dobrého prírodného vína a necháme pri izbovej teplote asi 14 dní lúhovať, občas pretrepeme. Precedíme cez gázu a po malej lyžičke užívame trikrát denne.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g nasekaného koreňa archangeliky, 7 dl domácej pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Nasekaný koreň vhodíme do pohára a až po vrch zalejeme pálenkou alebo liehom. Pohár uzavrieme, občas ho pretrasieme, a lúhujeme na parapete okna jeden mesiac Potom scedíme cez gázu a užívame denne trikrát denne 20 kvapiek. Tinktúra je vhodná proti spomínaným chorobám. 

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián