Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 5. decembra 2021, 15:33

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, začal sa advent, horí prvá sviečka na adventom venci. Je to čas duchovnej prípravy na uvítanie Vianoc. Štyri týždne zvláštneho času, zvláštneho pokoja, keď by sme si mali uvedomovať plynutie času, hodnoty všedných dní, pri stretnutí s našimi blízkymi alebo s ľuďmi, ktorých máme radi. Alebo len v pomyslení na ľudí v núdzi, na ľudí tvoriacich hodnoty, obetujúcich svoj čas a schopnosti dobrej veci či pomoci tým, ktorí tú pomoc nevyhnutne potrebujú.


Jano Babič (Autor: red)

Sme v situácii, keď takmer každý z nás potrebuje pomoc, priamu v podobe liekov, iní v lekárskej starostlivosti, niektorí pomoc zložitej techniky zachraňujúcej životy. Alebo len slovo, pomoc a radu, ako sa chrániť pred nemocou, ako jej predísť, pomoc a radu, ako si udržať prostriedky živobytia, ako prekonať straty hmotné, ako si udržať rovnováhu a silu ducha.

V každom z nás isto horí plameň dobra, s ktorým by sme sa mali v čase adventnom podeliť so svojím okolím. Kráčame v tuneli, ktorého koniec je vidno len veľmi nejasne. To, čo nás obklopuje, je ťažko zvládnuteľná tiaž doteraz neznámej sily. Viac než kedykoľvek inokedy sme vyzvaní pristupovať jeden k druhému s ohľaduplnosťou, pokorou, rešpektom, pripravený pomôcť. Aby v čase Vianoc nikto nechýbal pri stromčeku, vianočnom stole, pri oslavách veľkého sviatku. Kiež by nám advent pomohol nájsť v sebe tú silu dobra, spojil nás vo vzájomnej úcte a porozumení, pomohol v ťažkej skúške obstáť.

Kultúra je ozdobou života. Nevyhnutnou súčasťou každodenného príbehu v kolobehu jej tvorcov a jej prijímateľov. V období pandémie je jednou z najviac postihnutých oblastí. Opatrenia vylúčili koncerty, vďaka za to, že sa koncerty „streamujú“ online, ba vychádzajú nové albumy.

V budúcej relácii Podoby džezu si pripomenieme aj niekoľko výročí. Wynton Kelly odišiel nespravodlivo skoro, 2. decembra by sa dožil deväťdesiat rokov, a Jaco Patorius o deň skôr sedemdesiatky. V nedeľu 28. novembra sa odohralo finále ankety Nové tváre slovenského jazzu, s výsledkami vás oboznámime v budúcej relácii.

Kristína Uhlíková vydáva k Vianociam debutový album pod umeleckým menom Kris Coal a pod titulom Coal Soul. „Nie je to iba džez, je to hudba o živote a láske,“ sama dodáva. Pre dnešnú dobu veľmi aktuálna téma. Koncert cyklu Slovenské tango – hudobný fenomén bude pokračovať koncertmi online 9. decembra a 17. decembra.

Podrobnosti uvedieme v budúcej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava