Ako si správne vybrať živý (rezaný) stromček na Vianoce
Opäť je tu čas predvianočný a ako každý rok v tomto období si okrem darčekov zabezpečujeme i vianočné stromčeky. Výber je naozaj veľký. Pre tých, ktorí uvažujú o živom – rezanom stromčeku, prinášame zopár rád, ako si vianočný stromček rozvoniavajúci lesom správne vybrať. V súčasnosti netreba mať ani ekologickú dilemu, že jeho zakúpením ochudobníte les, nakoľko dnešné vianočné stromčeky pochádzajú zo špecializovaných plantáží určených na ich pestovanie.
Ako teda ku kúpe stromčeka správne pristúpiť. V prvom rade treba mať na pamäti, že v zmysle našich tradícií bude väčšinou súčasťou našej domácnosti minimálne od Štedrého dňa 24. decembra až do 6. januára, do Troch kráľov. Ide teda približne o tri týždne, počas ktorých chceme stromček udržať čo najviac čerstvý, voňavý a v dobrej kondícii.
Dôležité je však aj dopredu si rozmyslieť, kde ho chcete umiestniť v rámci izby. Vďaka tomu budete vedieť predajcovi povedať, ako vysoký a široký stromček potrebujete a či musí byť súmerný z každej strany.
Čerstvosť je prvoradá. Ihličie stromčeka by malo byť pevné, jeho stav odhalíte jednoduchým testom. Uchopte medzi prsty ihličie 15 až 20 centimetrov od špičky konára a potiahnite ruku k sebe. Pokiaľ ihličie ostane na stromčeku, všetko je v poriadku. V opačnom prípade už vysychá a dlho nevydrží. Otestujte, či sa ihličie láme alebo sa ohýba do tvaru „U“. V prípade, ak sa zlomí, je to znak, že stromček pravdepodobne premrzol.
Skontrolujte opadávanie stromčeka. Pevne uchopte stromček, zdvihnite ho asi päť centimetrov nad zem a pustite ho. Vonkajšie ihličie by nemalo opadávať vo veľkých množstvách, vnútorné opadávať môže, keďže je „najstaršie“.
Živý vianočný stromček by mal voňať a mal by mať krásnu zelenú farbu. Čerstvý stromček udrží svoju farbu a vôňu, ak je pravidelne správne zavlažovaný.
V prípade, ak rozmýšľate nad kúpou stromčeka v kvetináči, je potrebné mať na pamäti, že môže vážiť niekoľko desiatok kíl, keďže kvetináč obsahuje potrebné množstvo zeminy, a je podstatne drahší ako rezaný vianočný stromček.
V oboch prípadoch – či rezaný alebo črepníkový stromček – môže po zakúpení utrpieť teplotný šok. To sa stane vtedy, ak ho rovno z predaja pod šírym nebom zoberiete dnu do prekúrenej obývačky. Stromček by teda mal prejsť akousi teplotnou aklimatizáciou a pár dní po zakúpení by mal byť uskladnený napríklad v pivnici či v nevykurovanej chodbe.
Aké typy živých (rezaných) vianočných stromčekov sa u nás najčastejšie predávajú?
Jedľa Nordmannova (Abies nordmanniana)
Najčastejšie kupovaným živým vianočným stromčekom na Slovensku je normandská jedľa, taktiež nazývaná kaukazská alebo dánska jedľa. Ide o strom s peknou zelenou čečinou, krásnou vôňou a schopnosťou vydržať krásny dlhé obdobie.
Smrek obyčajný (Picea abies)
Ide o najčastejšie pestovaný slovenský ihličnan, ľudia ho kupujú najmä pre jeho nízku cenu. Nevýhodou je, že v prípade umiestnenia v teplej miestnosti veľmi rýchlo opadá. Ak plánujete smrek umiestniť v chladnej nevykurovanej miestnosti, v tom prípade je vhodnou voľbou.
Borovica čierna (Pinus nigra)
Borovica čierna sa stala obľúbeným vianočným stromčekom vďaka krásnej vôni, ktorou prevonia celý dom. Má krásne ihličie, ktoré je lesklé, dlhé a neopadáva ani po vyschnutí stromčeka. Borovica ma dlhé ihličie, ktoré vytvára veľký objem a pôsobí mohutne.