Kto môže za takmer zrútenie budovy na Nitrianskej ulici v Piešťanoch, ani po rokoch nie je jasné

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 2. decembra 2021, 13:10

Krajský súd v Trnave zrušil v celom rozsahu rozsudok prvostupňového súdu v prípade statika Jána T. a vec vrátil Okresnému súdu v Piešťanoch, aby ju znovu prejednal a rozhodol. Informovala hovorkyňa súdu Jana Kondákorová.


Stavbári naliali do Centroomu na jeho spevnenie okolo päťsto ton betónu. (Autor: am)

Okresný súd v Piešťanoch Jána T. súdil za všeobecné ohrozenie, ktoré sa týkalo chybného statického výpočtu pre budovu Centroom v Piešťanoch, ktorej hrozilo zrútenie. Odsúdil ho na trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na päť rokov, zákaz činnosti v stavebníctve na desať rokov a povinnosť verejne sa ospravedlniť za spôsobené škody.

Súdne pojednávanie bude s Jánom T. pokračovať opäť na Okresnom súde v Piešťanoch..

Išlo o súhrnný trest nielen za budovu Centroom na Nitrianskej ulici v Piešťanoch, ale aj za chybnú statiku objektu TRINITY na Plynárenskej ulici v Bratislave a budovy Apollo Business Centra na Prievozskej ulici v Bratislave. Proti tomuto rozsudku sa odvolal okresný prokurátor, o odvolaní dnes rozhodoval Krajský súd v Trnave.

Ján T. svoju chybu v prípade polyfunkčnej budovy Centroom odmietal. Na súde argumentoval okrem iného aj tým, že robil statické výpočty pre stovky stavieb, s ktorými nebol problém. Skúsenosti mal aj so statikou sedem – osempodlažných stavieb, ako je budova v centre Piešťan. Podľa predsedu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vladimíra Benka, ktorý na súde vypovedal ako svedok, hrozilo v tomto prípade tzv. krehké zlyhanie, pri ktorom by sa budova zrútila v priebehu jednej až dvoch minút. Nedošlo k tomu len zhodou viacerých náhod. Vlastníci 44 bytov a 8 nebytových priestorov si museli objednať sanáciu statiky budovy, za ktorú zaplatili takmer 800-tisíc eur.

Statik Ján T. bol už vo februári 2017 trestným rozkazom odsúdený za všeobecné ohrozenie v prípade polyfunkčného objektu Trinity v Bratislave, kde došlo k zrúteniu stropných dosiek. O rok neskôr bol trestným rozkazom uznaný za vinného aj v prípade budovy Apollo Biznis Centra v Bratislave. Okresný súd v Piešťanoch tieto trestné rozkazy zrušil a nahradil ich svojim rozsudkom.

(SITA)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Bernard, zajtra Zina