Atmosféra adventu v centre Piešťan

Vianočná výzdoba teší obyvateľov Piešťan aj počas tohtoročného adventného obdobia. I keď je tento čas výrazne ovplyvnený zlou epidemiologickou situáciou, niektorí si rozžiarené centrum Piešťan stihli užiť už počas prvého adventného víkendu.

Kruhová dekorácia je štandardne veľkým lákadlom. (Autor: am)

Vianočný stromček slávnostne rozsvietil primátor mesta Peter Jančovič. K ozdobenému smreku pichľavému, ktorý tento rok pochádza z Hlbokej ulice v Piešťanoch, prišiel napriek silnému dažďu v tradičnom čase – v piatok pred prvým adventným víkendom o 16. hodine. Po krátkom online príhovore, ktorý Mesto Piešťany vysielalo prostredníctvom sociálnej siete, ho symbolicky sviečkou rozsvietil. Od piatka 26. novembra tak 12,5-metrový stromček teší okoloidúcich, lebo sa na ňom vždy podvečer rozžiaria desiatky svietidiel.

Ak by ste sa však chceli prejsť cez mesto a vidieť ho rozžiarený, nechoďte presne na štvrtú hodinu, ale približne na 16:20. Zhruba vtedy (plus pár minút) sa rozsvecuje nielen strom, ale aj vianočný „veniec“, alebo kruhová dekorácia, v ktorej sa okoloidúci aj tento rok nadšene fotia. Najväčším lákadlom je tento kruh pre deti, ktoré vybiehajú hore-dole po schodíkoch a tešia sa zo svetiel. Rovnako sa tešia aj z inštalovanej svietiacej dekorácie vo fontáne Príbeh prameňov, ktorá sa nachádza pred reštauráciou U páva.

V týchto miestach sa počas víkendu, a to najmä v sobotu 27. novembra, stretlo mnoho ľudí. Viacerí sa šli pokochať výzdobou, niektorí si vyzdvihli vianočný punč z okienkového predaja, iní centrom len prechádzali. Tešili sa aj z výzdoby na Námestí slobody, kde tento rok pribudli nové dekoratívne prvky, svietidlá a stromčeky, čo vytvorilo akúsi oázu pokoja. Nechýba tradičná pošta pre Ježiška, drevené dekorácie, šálka, kolotoč pre deti či sane. Inštalovaný je aj veľký adventný veniec, na ktorom od nedele svieti prvá svieca. Príhovor pri rozsvecovaní mal opäť primátor, ale tentoraz aj v sprievode predstaviteľov cirkví.

Pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu sa tento rok nebudú konať predvianočné kultúrne podujatia, plánovaný nie je ani mestský ohňostroj a okienkový predaj vianočného punču, vareného vína a ďalších, pre toto obdobie typických mokov, je taktiež čo sa týka počtu obmedzený. Prechádzkou cez mesto môžete nasať sviatočnú atmosféru, ale zostávajte opatrní a dodržiavajte platné protiepidemické opatrenia.

Taktiež by bolo vhodné, aby si konzumenti nápojov po sebe riadne upratali použité plastové poháriky. Ak nezostáva miesto v najbližšej nádobe na odpadky, niekedy stačí prejsť k ďalšej, kde sa dá pohár bez problémov vyhodiť. Fotografia preplneného koša sa počas víkendu objavila aj na portáli Odkaz pre starostu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián