Psychické zdravie je dôležité

Takto pred dvomi rokmi vyzeral kalendár väčšiny z nás o čosi odlišnejšie ako v súčasnosti. Mnohí z nás zvykli chodiť na adventné podujatia, koncerty. Viacerí sa tešili, že vyrazia na trhy, vychutnajú si varené víno, punč, lokše. Za vianočnými trhmi tisícky ľudí cestovali za hranice a porovnávali, ktorá metropola má krajšiu výzdobu.

(Autor: am)

Dnes to trochu znie, akoby to bolo z iného sveta. Pritom to nie je tak dávno, ale asi nie som sama, komu to už pripadá ako večnosť. Rešpektujem opatrenia, nariadenia, vedcov i odborníkov a počúvam tých, ktorí biológii, medicíne, vede zasvätili život. Počúvam, snažím sa myslieť pozitívne a veriť, že čoskoro sa vrátime do normálu.

Nie vždy to však ide jednoducho. Každá nová informácia len prilieva do ohňa nekonečnosti a zväčšuje plameň, ktorý nik nevie celkom uhasiť. Negatívne reakcie a pesimistické pohľady už majú i ľudia, ktorí si doposiaľ problémy veľmi nepripúšťali. Áno, riešenie majú odborníci, ale o tom sa už popísalo mnoho, a tí, ktorí by toto riešenie mali počúvať a aplikovať, väčšinou nič podobné počúvať nechcú.

Áno, niekomu sa, bohužiaľ, toto všetko bude zdať len ako úplná banalita, lebo pri vianočnom stole nečakane zostane prázdne miesto…

Chcem vám len povedať, že ak máte nepríjemné pocity, cítite sa osamelo, nie vo svojej koži alebo máte dojem, že sa na vás rúti celý svet so svojou negativitou, netreba zbytočne trpieť a bojovať sám so sebou. Môžete zavolať odborníkom a vysloviť, čo máte na srdci. Je úplne jedno, či ste v produktívnom veku alebo ste už svoje odrobili a trávite čas na zaslúženom dôchodku, či ste rodič-samoživiteľ, mamina po pôrode alebo dospievajúci človek, každý má právo cítiť sa zle.

Existuje bezplatná a anonymná krízová linka pomoci IPčko, kde na čísle 0800/500 333 nájdete pomoc 24 hodín denne. Svoj problém môžete spísať aj e-mailom na adresu ipcko@ipcko.sk alebo si s odborníkmi môžete napísať v „čete“. E-mailom odpovedajú do 24 hodín, tiež je to anonymné a bezplatné.

Ak by ste aj mali zlé skúsenosti s tým, že ste sa vyrozprávali blízkym a nenašli pochopenie, pri rozhovore s odborníkom sa nestretnete ani s výsmechom, ani s podceňovaním situácie. Takýto rozhovor, naopak, môže priniesť potrebné informácie alebo iný uhol pohľadu. Nemajte preto strach osloviť odborníkov aj v prípade, že nemáte peniaze, čas alebo priestor vyhľadať pomoc osobne. I toto je možnosť, ako pomôcť samému sebe, lebo psychické zdravie je rovnako dôležité ako fyzické. A práve v tomto čase veru aj to psychické zdravie objektívne dostáva zabrať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava