Tanečníci z Piešťan žali úspechy na majstrovstvách V4

Tanečníci zo Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch majú za sebou finále súťaže V4 Dance Cup. Uskutočnilo sa v piatok 12. a v sobotu 13. novembra v športovej hale v Leviciach, kde sa stretli Maďari, Česi, Poliaci a Slováci. Piešťanské talenty si zo súťaže odniesli hneď niekoľko cenných umiestnení.

Talentovaní tanečníci si „odniesli“ päť prvých, tri druhé a dve tretie miesta. (Autor: archív Lucie Danišovej)

Mladí umelci, ktorí tvoria tanečnú skupinu Flawless Family, mali za sebou náročný, ale výnimočný deň. V sobotu síce boli v Leviciach od rána do večera, ale deň im ubehol ako voda. Do finále postúpili z kvalifikačného kola s desiatimi choreografiami. „Konkurencia bola veľmi veľká, boli tam nádherné rôznorodé čísla, no som veľmi šťastná, lebo sa nám podarilo umiestniť so všetkými choreografiami,“ povedala Lucia Danišová, lektorka umeleckej školy v Zavretom kúte.

Všetky hiphopové choreografie dokonca zvíťazili. „Získali sme najvyššie bodové ohodnotenie, aké sme doposiaľ kedy dosiahli,“ prezradila Danišová s tým, že mladí tanečníci si tento úspech naozaj „odmakali a oddreli“ a stále majú chuť sa zlepšovať. „Posledný týždeň pred súťažou bol pre nás náročný, ale verím, že to také bolo aj pre ostatné skupiny. Jednoduché to určite nemali ani organizátori. Napriek súčasnej situácii do toho išli a museli splniť veľmi veľa podmienok a opatrení, aby sa súťaž mohla uskutočniť. Sme im veľmi vďační, a to určite nielen my, ale všetky skupiny, ktoré sa na súťaži zúčastnili,“ priznala lektorka.

Skupina Flawless Family vyrážala do Levíc s desiatimi choreografiami.

Celkovo mladí zo Flawless Family zvíťazili päťkrát na prvom mieste, trikrát získali druhé miesto a dvakrát tretie. „Deti si to nesmierne užili. Panovala skvelá atmosféra a úžasné bolo, ako sa naše skupiny navzájom podporovali. Veľmi sme sa tešili aj z podpory divákov a iných tanečných skupín,“ povedala Danišová s tým, že niektoré skupiny sa pre súčasnú situáciu nemohli na súťaži zúčastniť. „Nebolo to jednoduché ani u nás. Posledný týždeň sme prerábali, čo sa dalo, lebo nám vypadli niektorí žiaci pre covid. Dokonca deň pred súťažou sa jedno dievča muselo preúčať celú choreografiu, pretože iná žiačka vypadla. Zvládli sme to a myslím si, že aj vďaka vzájomnej podpore a súdržnosti,“ dodala na záver hrdá pedagogička.

Okrem nej priviedla na súťaž dve sólové choreografie aj pedagogička Nikola Gelingerová, pričom jej žiačky získali každá tretie miesto.

V4 Dance Cup je súťaž, ktorá vytvára priestor pre všetky skupiny a vekové kategórie tanečníkov z amatérskych alebo profesionálnych tanečných zoskupení, ktorí si chcú zmerať svoje tanečné výkony s ostatnými. Súťaž je určená nielen profesionálnym tanečným skupinám, ale aj tanečným štúdiám, umeleckým školám, akademickým školám, strediskám voľného času a ďalším z rôznych regiónov. Cieľom je vytvárať nové vzťahy medzi tanečníkmi, príležitosť vymieňať si nápady, získať novú inšpiráciu z iných kultúr a zdieľať rôzne štýly, techniky a zručnosti, aby sa vytvorilo viac spoločných kultúrnych produkcií, oslovujúcich rastúcu tanečnú komunitu. Projekt je spolufinancovaný vládami Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska prostredníctvom vyšehradských grantov Medzinárodného vyšehradského fondu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj