Podoby džezu

  • Rádio Piešťany
  • 28. novembra 2021, 11:12

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, spolužitie človeka so zvieratami je staré ako ľudstvo samo. Zvieratá predstavovali rôzne účely a potreby, pre ktoré boli súčasťou ľudských príbytkov. V prírode však nenájdeme iný príklad takého tesného spolužitia medzi druhmi, ako je vzťah človeka a psa.


Jano Babič (Autor: red)

Pes je domestikovaná podoba vlka, keď vlk postupom času a udalostí stráca svoju divokosť a samostatnosť a stáva sa závislým od človeka, za čo mu je bezhranične oddaný. Neviem, či toto je dôvod a pôvod lásky, ktorou každý pes zahŕňa svojho pána. Ale to je téma, ktorou sa môžu a aj zaoberajú prírodovedci.

Reálny stav je taký, že dnes sú psy súčasťou rodinného života mnohých domácností. Pes je člen rodiny a tento vzťahový impulz vyšiel od psa. Pri množstve plemien šľachtených pre rôzne účely a použitie je spoločným menovateľom spolužitie a vzťah človeka a psa. Vzťah zvaný láska. Vzájomná. V tomto vzťahu je človek v nevýhode, pretože žiadny pes sa nedožíva dlhšie než je približne pätina ľudského života. A človek musí prežiť, niekedy aj viackrát, odchod vzácnej bytosti.

Tu sa objavuje nemilá skutočnosť, keď ešte stále vo väčšine miest nenachádzame adekvátne riešenie, ako zachovať spomienku na svojich domácich miláčikov. Cintoríny a krematóriá pre nich sú u nás stále zriedkavosťou, pritom odlúčenie od verného druha sprevádza veľký smútok a bolesť. Mať možnosť vrátiť sa v spomienkach na dôstojnom mieste by pomohlo smútok a bolesť ľahšie prekonať. Nehovoriac o prínose ekologického riešenia, ba aj prevádzka takého krematória by sa dala ekonomicky pokryť…

Jeseň začína byť ponurá a ťaživá. O to viac, že nám okolnosti zužujú priestor fyzického pohybu a duševného posilnenia. Ešte stále síce znejú koncerty, ale účasť je obmedzená a nepríjemná nemoc kosí aj medzi aktívnymi umelcami. O to vítanejšie sú novinky v priestore štúdiových produktov, čakáme netrpezlivo na produkt album SK/CZ bigbandu Matúša Jakabčica, nestarnúci Roman Pokorný nahral novú dosku Brazilian Coffee.

Spomenieme 90. výročie narodenia legendárneho americký hráča na trúbke Nata Adderleyho, vo veku 77 rokov zomrel priekopník hardbopovej gitary Pat Martino. Informácie o ďalších koncertoch projektu Slovenské tango – hudobný fenomén ani aktuality z domácej a svetovej džezovej scény nebudú chýbať.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany prichádzajú k vám každú nedeľu o 20. hodine, na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava