Viac podvŕtané ako rozkopané Piešťany

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. novembra 2021, 00:01

Azda ste si všimli, že v centre Piešťan už niekoľko týždňov prebieha rozsiahla pokládka káblov vysokého napätia. Tá sa realizuje síce drahšou, ale menej deštrukčnou formou – použitím vŕtacej techniky. Rozkopávanie komunikácií a chodníkov sa tak deje v menšom rozsahu, len na niekoľkých miestach. Práce by mali byť ukončené do konca roka.

Aj cesta smerom na Kolonádový most sa „iba” podvŕta. Je to síce drahšie riešenie, ale efektívnejšie a šetrnejšie k rozkopávaniu komunikácií a chodníkov. (Autor: Juraj Sedlák)

Daisy sem, Daisy tam, modré a krikľavo žlté čiary plus akési červené blesky. Posprejované značenie na chodníkoch a cestách nie je žiadne graffiti či novodobé emoji. Geodetom vyznačená trasa pokládky potrubí má slúžiť pre orientačné prekreslenie toho, čo sa skrýva pod povrchom. Modrá je voda, žltá elektrina a blesky, to je vysoké napätie. A Daisy? To nie je anglický odkaz na sedmokrásky, ale pomenovanie firmy, ktorá zákazku realizuje. Aby jej pracovníci vedeli, kadiaľ vŕtať a klásť potrubie, ktorým povedie vysoké napätie.

To cez Piešťany ťahajú až z Nového Mesta nad Váhom, pozdĺž Biskupického kanála, okolo bývalého hotela Slovan, popred Nemocnicu A. Wintera a Hotel Magnólia až k centrálnemu parkovisku na Nálepkovej. Odtiaľ sa už prevŕtali popod cestu vedúcu na Krajinský most, okolo okružnej križovatky, popod Ružovú ulicu až do rozvodne, ktorá stojí naľavo od okružnej križovatky pri Sídlisku Nikola Teslu. Celkovo má ísť o 26 kilometrov, zostáva dorobiť posledných šesť. Firma Daisy a ďalší subdodávatelia to chcú stihnúť do konca roka. Počasie jej doteraz prialo, na takéto práce bolo priam ideálne. 

Mikrotunelovanie

Vŕtacie mechanizmy na pásoch dokážu podvŕtať úseky dlhé až dvesto metrov. Potrebujú k tomu vodu, ktorú čerpajú z pristavených cisterien. Vrták si ako krtko pretláča cestu popod chodníky a cesty, a keď pracovníci z druhej strany ohlásia, že sa prevŕtal do najbližšej jamy, pretiahne naspäť plastové potrubie. Hovoria tomu „mikrotunelovanie”.

Do pripravených potrubí budú potom elektrikári naťahovať káble s napäťovou úrovňou 22 kV. „Nie je to lacnejšie riešenie, ale efektívnejšie a šetrnejšie k rozkopávaniu. Ide o zosilnenie siete. Je veľa odberateľov, preto sa sieť zosilňuje, aby sa nevyskytovali poruchy a výpadky,” potvrdil nám jeden z majstrov elektroinštalačnej firmy, ktorá s prácami na kladení káblov vysokého napätia z Nového Mesta nad Váhom začala pred siedmimi mesiacmi. Potrubia v okolí Krajinského mosta a popod Ružovú ulicu sú už položené.

Zdá sa, že podvŕtavanie ide rýchlejšie, ako keby sa rozkopali piešťanské ulice a chodníky. Po položení káblov bude nutné zasypať len niekoľko jám a pokryť ich povrch asfaltom. Podzemie je deravé ako ementál a ukrýva kadejaké rúry, trubky a potrubia. Na povrchu nám to ešte chvíľu budú pripomínať farebné geodetické „graffiti“.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel