Hľadá sa nové miesto pre tabuľu k 17. novembru

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 26. novembra 2021, 00:02

„Slobodu dosiahneme hľadaním pravdy,” stojí vytesané v kameni pamätnej tabule k 17. novembru 1989, ktorá bola pôvodne osadená na Námestí slobody v Piešťanoch. Pri zatepľovaní budovy banky bola zvesená a momentálne pre ňu radnica hľadá nové miesto. Spoločenstvo vlastníkov budovy ju totiž odmietlo a nesúhlasí s jej opätovným osadením.

Pamätná tabuľa sa momentálne nachádza vo vstupnom vestibule piešťanskej radnice. Ide o dočasné riešenie, vedenie mesta pre ňu hľadá nové dôstojné miesto. (Autor: Juraj Sedlák)

Redakcia Piešťanského týždňa bola pri príležitosti minulotýždňového výročia Nežnej revolúcie upozornená, že z Námestia slobody „zmizla” pamätná tabuľa pripomínajúca 17. november 1989. A tak sme na piešťanskej radnici pátrali po informáciách, kam sa podela.

„Radnica po nej tiež pátrala. Našli sme ju v depozite Juraja Kopányiho. Tabuľa bola z dôvodu zatepľovania budovy banky zvesená a uložená v pivničných priestoroch. Spoločenstvo vlastníkov objektu, na priečelí ktorého visela, však nesúhlasí, aby bola opätovne osadená na pôvodné mieste. Zatiaľ ju máme vystavenú vo vstupnom vestibule mestského úradu aj s kyticou kvetov,” informovala nás Drahomíra Moretová, vedúca Kancelárie vedenia mesta Piešťany.

Ide o dočasné riešenie. Tabuľu nedala vyrobiť radnica a je potrebné ju zaradiť do majetku mesta medzi pamätné tabule a potom jej nájsť nové dôstojné miesto. „Najradšej by sme ju ponechali na Námestí slobody, ale majiteľ väčšiny budov na námestí tým nie je príliš nadšený. Pripravujeme a konzultujeme preto ďalšie riešenia,” potvrdila nám Moretová.

Tabuľu dalo z darov sponzorov vyrobiť občianske združenie Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany a osadili ju na Námestí slobody 17. novembra 2013 pri príležitosti 24. výročia novembrových udalostí. Piešťany sa do nich naplno zapojili počas generálneho štrajku 27. novembra 1989, keď sa vtedajšie Námestie dukelských hrdinov naplnilo nespokojnými ľuďmi. Podľa dobových dokumentov sa ich tam zhromaždilo približne šesťtisíc.

Na Námestí dukelských hrdinov (dnešné Námestie slobody) v Piešťanoch sa zhromažďovali ľudia s trikolórami na kabátoch, s transparentmi a štátnymi vlajkami. Požadovali skoncovať s vedúcou úlohou komunistickej strany v spoločnosti a umožniť slobodné voľby. (Autor: archív MsKS)

„Tak ako aj v iných mestách i v Piešťanoch by sme si mali uctievať túto udalosť tam, kde sa novembrové zhromaždenie konalo,” myslí si mestský poslanec Martin Valo, ktorý sa na zhromaždení 27. novembra 1989 aktívne podieľal. „V tom čase som sa vrátil z vojenskej služby a na vlastnej káre som na námestie priniesol hudobnú aparatúru a ozvučil toto zhromaždenie. Čítali sa tam rôzne vyhlásenia organizačných výborov piešťanských podnikov, Vojto Haring prečítal pozdravnú reč a bolo to koordinované s bratislavským VPN centrom,” spomína Valo, ktorý verí, že sa pamätná tabuľa na Námestie slobody vráti.

O tom, kde symbolická tabuľa, ktorá nám má pripomínať boj, ale aj zodpovednosť za slobodu a demokraciu, nakoniec skončí, vás budeme informovať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava