Antivaxeri z piešťanského supermarketu: Prečítajte si čo narozprávali pred súdom, ale i čo o konflikte vypovedali svedkovia

V úvode novembra sa v piešťanskom supermarkete Lidl na Ulici A. Hlinku odohral konflikt medzi policajtmi a antirúškarmi, ktorí pod zámienkou nákupu prišli do predajne vyvolať konflikt s personálom a políciou. Počas zásahu boli traja antirúškari zadržaní a aj obvinení z výtržností a z útoku na verejného činiteľa. Následne sa postavili pred súd, ktorý rozhodoval, či budú stíhaní väzobne alebo na slobode. Slová obhajoby svojich činov jedného z nich všetkých zaskočili – tvrdí, že sa označuje za bytosť, ktorá nepodlieha zákonom ani právu!

Časti zápisnice zo súdneho pojednávania s antirúškarmi. (Autor: red)

Vo úvode novembra nabehla do piešťanského obchodu Lidl skupina antirúškarov z regiónu Prievidze a Topoľčian s jediným účelom. „Nakupovať“ bez respirátorov, zablokovať pokladne a vyprovokovať hádku s personálom plne si uvedomujúc, že predavačkám neostane iné, ako sa o pomoc obrátiť na políciu.

Podľa predavačky, ktorá mala v ten deň službu, bola skupinka arogantná, so sebou zobrali aj deti. Vysvetlila, že policajti najprv slušne ľudí vyzvali, aby si prekryli horné dýchacie cesty. Následne sa začala bitka medzi dvomi antirúškarmi a policajtmi, ktorí sa ich snažili spacifikovať. Krátko nato ležali na podlahe, polícia počas zásahu zadržala aj ďalšieho zo skupiny, ktorý udrel päsťou policajta. Po zásahu boli zranení dvaja policajti a jeden z antirúškarov.

Výpoveď svedkyne o konflikte v Lidli.

Trojicu zadržaných mužov polícia následne obvinila z výtržníctva a z útoku na verejného činiteľa a krátko nato sa postavili pred piešťanský súd, ktorý rozhodoval o ich väzobnom stíhaní. Jedného z nich – Mateja Tomíka poslal do väzby. „Je možné konštatovať, že obvinený sa zámerne a úmyselne zúčastňuje na protiprávnom konaní a existuje uňho dôvodná obava, že by v prípade prepustenia zo zadržania mohol v takejto trestnej činnosti pokračovať,“ napísal do odôvodnenia sudca.

Ďalšieho výtržníka Jaroslava Dobrotku súd nechal na slobode. O niekoľko dní neskôr bol stíhaný na slobode aj Tomík, ktorého Krajský súd v Trnave pustil na slobodu.

Podľa rozhodnutia súdu nebol Dobrotka doteraz trestné stíhaný a až na jeden dopravný priestupok nemal žiaden záznam. Aj z toho dôvodu sa ho rozhodli stíhať na slobode, no súd mu zakázal opustiť Slovensko a musel odovzdať legálne držanú zbraň. Dobrotku a Tomíka spája spoločná minulosť. Obaja pôsobili v armáde a sú kamaráti.

Tomík a Dobrotka v piešťanskom Lidli.

Jeden z antirúškarov pred vyšetrovateľom tvrdil, že pochádza z rodu „samson slavien“. „… som v zmysle deklarácie Deklaration as living persona from Cestui Qui Vie trus, ktorú som dňa 4. 7. 2021 predložil Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu, živá ľudská bytosť, ktorá nepodlieha nielen slovenskému právnemu poriadku, ale ani medzinárodnému obchodnému a trestnému právu. Vzhľadom na tento môj stav využívam svoje právo a nariaďujem okamžité zrušenie môjho obvinenia,“ píše sa v odôvodnení okresného súdu pre prípravné konanie, ktoré máme v redakcii k dispozícii.

Sudca na vyhlásenie priamo nereagoval. „Súd týmto neprejudikuje vinu obvineného, konštatuje len, že sumár dôkazov je v tejto fáze dostatočný pre vyvodenie záveru o existencii dôvodného podozrenia,“ uviedol sudca.

Ide o organizovaný gang

Prokurátorka, ktorá prípad dozorovala, tvrdí, že ide o organizovaný antivaxerský gang, ktorý má rovnaký modus operandi a jeho konanie je cielené a úmyselné. Organizovať sa pritom majú cez sociálne sieti. „Nákupné vozíky používajú ako zbrane,“ konštatovala prokurátorka a narážala pritom na nedávnu prax z prievidzského Lidla, kde sa nahrnula skupina antirúškarov a blokovala pokladne. Následne prišli policajti, ktorí sa snažili celú vec upokojiť, zásah napokon trval viac ako tri hodiny.  

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín