Lávka do tretice prerobená

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 24. novembra 2021, 00:02

Minulý týždeň bola ukončená výmena pochôdznych panelov lávky popri Krajinskom mostev Piešťanoch. Po uznanej reklamácii ich dodávateľská firma vymenila v celom rozsahu 520 metrov štvorcových. Lávka je opäť otvorená pre chodcov aj cyklistov.

Lávka popri Krajinskom moste v Piešťanoch je už opäť otvorená a prístupná chodcom i cyklistom. (Autor: Juraj Sedlák)

Výmena poškodených a nekvalitne vyrobených kompozitných dosiek išla pomerne rýchlo. Lávku uzatvorili v pondelok 8. novembra a už o týždeň neskôr ju prišli vyskúšať prví zvedavci. Otvorená bola najprv len dlhšia časť ponad rieku Váh smerom od mesta na Kúpeľný ostrov. O pár dní neskôr sprístupnili aj kratšiu časť ponad Obtokové rameno Váhu smerom na Banku.

Pochôdzny povrch sa menil v celom rozsahu. V rámci reklamácie boli asi za 10 dní vymenené všetky kompozitné dosky.

V čase našej návštevy sa na lávke zastavovali cyklisti a nápadne si ju „premeriavali” taktiež chodci. Na prvý pohľad pribudli len podložky pod skrutky, ktorá držia reklamované a kompletne vymenené pochôdzne panely, výzorovo sa na funkcionalistickom vzhľade lávky nič nezmenilo. Nočné LED podsvietenie zviditeľňuje aj špinu, ktorá sa nahromadila na bočných paneloch po oboch stranách.

Osem mesiacov po rekonštrukcii má tak lávka popri Krajinskom moste za sebou prvú reklamáciu. Podľa zmluvy uzavretej v lete minulého roka je záručná doba na rekonštrukciu päť rokov a na nátery až 15 rokov. Počas trvania záručnej lehoty musí zhotoviteľ nedostatky odstrániť bezplatne ako v prípade nekvalitne vyrobených kompozitných panelov.

Na prvý pohľad pribudli len podložky pod skrutky, ktoré držia kompletne vymenené pochôdzne panely.

Pod drobnohľadom Piešťancov

Lávku po „generálke” slávnostne otvorili 26. marca 2021 a po pár týždňoch už vykazovala známky poškodenia. Protišmykový povrch sa začal odlupovať a vytváral „mapy”, ktoré sa ďalej zväčšovali. Radnica reklamovala tieto nedostatky u spoločnosti Lumiza, s. r. o., ktorá lávku rekonštruovala. Zhotoviteľ reklamáciu uznal ako výrobnú chybu nemeckého dodávateľa kompozitných dosiek a podujal sa ich vymeniť v celom rozsahu 520 metrov štvorcových.

S výberom pochôdzneho povrchu je to od začiatku rekonštrukcie problematické. Ešte na jeseň minulého roka bola lávka sčasti pokrytá asfaltovým povrchom, ten však k podkladu nepriľnul a prvé mrazy asfalt vyduli. Následne došlo k odstráneniu asfaltu a náhrade kompozitom. No ani ten dlho nevydržal v neporušenom stave, a tak sa povrch lávky riešil už tretíkrát. Či bude do tretice všetko dobré, ukáže trvanie záručnej doby rekonštrukcie. Do jej uplynutia bude lávka pod prísnym drobnohľadom Piešťancov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel