Krajina i kultúrne osobnosti – to všetko pod strechou Domu umenia

Jedenásty mesiac v roku priniesol do Domu umenia Piešťany a jeho výstavných priestorov nové pútavé expozície. Slávnostnou vernisážou odhalili v galérii i výstavnej sieni maľby krajiny, ale aj portréty a momentky najväčších kultúrnych osobností Slovenska a Česka.

Vo výstavnej sieni Domu umenia sa nachádzajú krajinné maľby. (Autor: am)

Kým pri výstave malieb, ktoré sú zo zbierok Galérie u sv. Jakuba z.s. Nový Bydžov, ide o obrazy z dielne českých autorov, výstava fotografií Zlomky poznania zachytáva dielo domáceho umelca Ľudovíta Lenocha. Toto česko-slovenské spojenie nie je náhodné, pretože obe výstavy sú súčasťou 23. ročníka festivalu Piešťanské rendezvous, ktorého hlavnou myšlienkou je „randenie“ českých a slovenských umelcov pod strechou Domu umenia.

Krajinná maľba českého malířství

Vo výstavnej, resp. zrkadlovej sieni sú uvedené maľby z rokov 1909 až 2005 (J. Honsa: Cesta parkem až M. Salajka: Chudý kraj) od 25 maliarov narodených v rokoch 1870-1981. Medzi vystavujúcimi sú Oldřich Blažíček, Pavel Forman, Jaroslav Grus, Roman Havelka, Josef Holub, Jan Honsa, František Hudeček, Josef Jíra, František Jiroudek, Albína Kašparová-Rieglová, Václav Kiml, Gustav Macoun, Karel Malich, František Mysliveček, Otakar Nejedný, Josef Procházka, Michael Rittstein, Martin Salajka, Jozef Satin, Jan Smetana, Jan Trampota, Josef Ullmann, Bohumil Ullrych, Božena Vavroušková a Bořivoj Žufan. To, odkiaľ pochádzajú jednotliví vystavujúci autori, je dôvtipne zaznamenané na mape nachádzajúcej sa uprostred siene.

Kurátorom výstavy, ktorú slávnostne otvorili vernisážou v utorok 9. novembra, je Bohumír Bachratý. Ako uviedol, výstava vznikla pri príležitosti 100. výročia založenia Umeleckej besedy slovenskej v Bratislave. Tá vznikla podľa vzoru Umělecké besedy v Prahe a uskutočnili sa v nej mnohé výstavy až po tú poslednú – Vzpomínky na českou krajinu, ktorú si môžete v súčasnosti prezrieť v Dome umenia.

Ako uvádza kurátor, v českom maliarstve klasiky a moderny je krajinomaľba početne a kvalitne dobre zastúpená: „V topografii krajiny sú farby a svetlá, pocity, nálady impresií a expresie, luminizmu a plenérizmu, poézie a imaginácie… Krajiny harmónií i kontrastov zeme-vody-ohňa i vzduchu. Obrazy lúk, ciest, vrchov i dolín, modrej oblohy i hudby a vánku i stôp človeka v krajine ‚Mé vlasti‘, či krajine, o ktorej písal básnik Jiří Orten – Ta krajina, Jsi, neboť věříš, príliš…“

Bohumír Bachratý počas vernisáže pripomenul, koľko rôznych podôb a tvarov krajina môže mať, koľko pohľadov na ňu môžeme vnímať. Jedna z realizátorov výstavy, Lucie Matějková, hovorí, že výstava Vzpomínky na českou krajinu je nahliadnutím do rozmanitej tvorby umelcov, ktorí vo svojom ciele reflektovali tému krajiny a umožnili zazrieť českú krajinu ich očami: „Výber diel je daný predovšetkým zámerom predstaviť klasických a overených velikánov krajinnej tvorby vedľa menej známych umelcov či raritných počinov tých známych.“

O kultúrny program počas slávnostnej vernisáže sa postaral mím Vlado Kulíšek.

Súčasťou vernisáže bol umelecký program, o ktorý sa postaral renomovaný český mím Vlado Kulíšek. Stvárnil 13-minútový program na tému Vivaldiho Štyroch ročných období, ktorý pohladil dušu, rozosmial, zaujal a vyslúžil si silný potlesk. Ako po jeho závere povedal kurátor výstavy, takýto výnimočný kultúrny program počas vernisáže je skutočne unikátny.

Vlado Kulíšek predviedol svoje umenie na pódiu v galérii. Tu sú vystavené fotografie Ľudovíta Lenocha, avšak práve na pódiu bol umiestnený obraz, odkazujúci na výstavu českých maliarov. Pochádza z roku 1922 a vytvoril ho František Myslivček.

Na výstave aj fotografia Žbirku

V Galérii Domu umenia sa nachádzajú fotografie zachytávajúce také osobnosti kultúrneho života, ako bol Július Satinský, Milan Lasica, Katarína Kolníková či Stano Dančiak. Na stenách výstavných priestorov sa nachádzajú nielen momentky a portréty tých, ktorí už tento svet opustili, ale aj zábery tých, ktorí ešte kultúru na Slovensku a v Česku naďalej rozvíjajú. Návštevníci uvidia nestora Piešťanského rendezvous Bolka Polívku, Stanislava Štepku, Evu Holubovú, Richarda Müllera, Janka Lehotského a ďalších. Uvidia aj záber usmiateho Mira Žbirku, ktorý do muzikantského neba nečakane odišiel len minulú stredu.

Ľudovít Lenoch sa narodil v Bratislave, fotografiu vyštudoval už na strednej škole. Počas študentských rokov spolupracoval s povestným bratislavským V-klubom, kde sa stretol s hudobníkmi Jankom Lehotským, Petrom Lipom, Mariánom Vargom, Pavlom Hammelom a ďalšími. Už tam spoznal mnoho zaujímavých osobností kultúrneho života. V týchto priestoroch mal i prvú autorskú výstavu. Spolupracoval s rôznymi redakciami časopisov a novín, okrem iných i s Piešťanským týždňom. Fotografie uverejnené na výstave Lenoch venoval Domu umenia, s ktorým dlhé roky taktiež spolupracoval.

Obe výstavy potrvajú do konca novembra. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava