Chcete začať investovať do kryptomien? Najprv si položte tieto 3 otázky!

  • Inzercia
  • 23. novembra 2021, 12:00

Investovanie do kryptomien nebolo predtým až také známe, ako je teraz, kedy sa kryptomena stáva mainstreamom.

Investori uvažujúci o kryptomenách sa budú pravdepodobne stretávať s odlišnými situáciami, ako videli v tradičných financiách, pretože sa môže stať, že ceny budú divoko kolísať uprostred toho, aká je rýchlosť obchodovania s aktívami.

Podľa expertov sa prístup k investovaniu do kryptomien až tak nelíši od investícii s podobne vysokým rizikovým profilom. Dôležité je však investovať iba tie peniaze, ktoré si môžete dovoliť stratiť. 

Predtým, ako začnete investovať do kryptomien, by ste si mali položiť tieto 3 otázky:

1. Ste v pozícii kúpiť kryptomeny?

Ak sa rozhodnete kúpiť kryptomenu, patriacu do skupiny relatívne rizikových aktív, spoločným pravidlom by malo byť, aby tvorili malé percento vášho celkového portfólia, približne 5 – 10%.

Odborníci hovoria o tom, aby investor neinvestoval do kryptomeny pred tým, ako si splní iné ciele pre krátkodobé i dlhodobé zdravie. Na nákup kryptomien nie je potrebný významný finančný záväzok, pretože vďaka niektorým online burzám je možné nakupovať v prírastok eura alebo menej.

Podľa výkonného riaditeľa Mati Greenspan z výskumnej firmy Quantum Economics, na vstup do sveta investovania s kryptomenami stačí odložiť si pár voľných eur týždenne.

2. Urobili ste si domácu úlohu?

Naštudovali ste si niečo o kryptomenách? Nákup, držanie a predaj kryptomien sa v posledných rokoch uľahčil. Je však dobré urobiť si prieskum toho, ako fungujú digitálne peňaženky a ktorá z nich je pre vás najlepšia. Dobré je to preto, aby ste nemuseli delegovať bezpečnosť svojich prostriedkov na prevádzkovateľov burzy.

Pomáha to tiež pochopiť aj technológiu blockchain, ako ju využívajú konkurenčné produkty a ktoré z nich majú šancu, aby uspeli. Okolo kryptomien je taktiež aj veľa hluku, preto je dôležité, aby mal investor otvorené oči pre červené vlajky.

Ďalej je dobré skúmať to, aké je využitie kryptomeny. Podľa Greenspan sídliaceho v Tel Avive, je toto odvetvie plné mincí, ktoré nemajú žiadne použitie a v mnohých prípadoch sa jedná o podvody. Stačí si prečítať bielu knihu, ktorá je často technický dokument, avšak uvádza sa tam, ako bude sieť fungovať. 

Príkladom využitia kryptomeny môže byť bitcoin BTCUSD +1,16% vytvorený ako skutočné digitálne peniaze používané ako platba za tovar a služby. 

V dole uvedenom grafe môžete vidieť vývoj ceny bitcoinu:

Druhá najhodnotnejšia kryptomena Ether, môže byť tiež použitá ako platba používateľom, ktorí pomáhajú prevádzkovať Ethereum ETHUSD 1,34% sieť. Táto sieť vykonáva “inteligentné zmluvy”, ktoré je možné automaticky vyrovnať po splnení určitých podmienok.

Greenspan odporúča sledovať to, ako je distribuovaná ponuka kryptomeny, ale aj to, či existuje maximálna ponuka, ktorá môže cirkulovať. Tieto informácie a otázky môžu byť únavné, ale dozviete sa, čo sa stane s cenou mince v priebehu času.

3. Ako budete diverzifikovať?

Všetky kryptomeny prinášajú jedno inherentné riziko: jedná sa o celkom novú blockchain technológiu, u ktorej nikto s istotou nevie povedať, či prinesie ekonomické výhody, na ktoré sa jej priaznivci spoliehajú.

Odborný asistent na Lehman College v New Yorku Sean Stein Smith  hovorí o tom, že akákoľvek investícia do krypto aktíva je stávkou, že transakcie, aktíva a informácie budú čoraz viac ukladané a prenášané na základnom blockchaine.

Aj keď blockchain splní očakávania investorov, vždy sa nájdu kryptomeny, ktoré sa nepresadia. Podľa Greenspana je dobré rozdeliť svoje investície medzi niekoľko aktív, ktoré majú podľa Vás dlhodobý potenciál.

V kryptomenovom priestore nie je až tak veľa možností, ktoré by sa dali porovnať napríklad s podielovými fondmi, ktoré každodenným investorom poskytujú široké vystavenie mnohým aktívam. 

Okrem nového ETF BITO spojeného s bitcoinmi, -0,27%, sa niektoré fondy zameriavajú na spoločnosti pracujúce na snahách súvisiacich s blockchainom.  Investori by mohli zvážiť aj akcie spoločností v oblasti kryptomien, ako je Coinbase. 

Ak by ste sa nakoniec rozhodli investovať do kryptomien tak potrebujete účet u brokera alebo na kryptoburze, ktorá vám sprostredkuje takýto nákup. Populánym brokerom na Slovensku je eToro. Prečítajte si etoro recenzie od investorov, ktorí využívajú eToro na investovanie.

Bez ohľadu na váš prístup ku kryptomenám, diverzifikácia investícii by mala byť v rámci celého vášho portfólia a alternatívne investície by mali tvoriť len jednu malú časť.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava