Bylinkárka radí: Brezovník aj proti rakovine žalúdka

  • Bylinkárka radí
  • 23. novembra 2021, 00:02

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví liečivú hubu – brezovník obyčajný.

Brezovník má antivírusové a antibakteriálne účinky, pomáha liečiť HIV, malígne melanómy, zastavuje krvácanie, podporuje imunitu, pomáha pri trávení. (Autor: cs.wikipedia.org - Túrelio)

Vedeli ste, že brezovník lieči rakovinu žalúdka? Brezovník obyčajný (Piptorus betulinus) je považovaný za špongiu s protinádorovým účinkom, a to najmä proti rakovine žalúdka a na karcinóm mliečnej žľazy.

Aktívna látka tejto liečivej huby je betulín, dvojsýtny alkohol zo skupiny triterpény, chemický príbuzný lupeolu. Má antibakteriálne účinky, obsahuje kyselinu nazývanú polyperénová. Ďalšie známe účinky tejto huby sú antivírusové, antibakteriálne, pomáha liečiť HIV, lieči malígne melanómy, zastavuje krvácanie, podporuje imunitu, vhodná je pri nádorových ochoreniach, pomáha pri zlom trávení a má mnoho ďalších účinkov, ktoré sú vhodné pre ľudský organizmus. Práškom si môžete zasypať ranu, z ktorej krvácate.

Niektorí priatelia húb veria v pozitívne účinky proti nádorovým ochoreniam. Aj u nás sa z tejto huby pripravujú čaje a tinktúry. Ako vždy odporúčam poradiť sa s lekárom, než použijete liečiteľské užívanie húb. A verte mi, že keď dodržiavate klasickú medicínu, ani jeden lekár sa na vás nenahnevá, keď si spravíte šálku čaju z brezovníka obyčajného. V žiadnom prípade sa neliečte sami!

Brezovník rastie hojne celé leto aj na brezách, ktoré ničí. Nie je jedlý, ale odpradávna sa používa v liečiteľstve vo forme prášku, čaju a extraktu. Klobúky má od 20 do 30 centimetrov široké, majú svetložltú, okrovú či hnedastú farbu. Sú kopytové, klenuté a na okraji je svetlejší výrazný val. Povrch klobúka je hladký, neryhovaný, rovný a má pevnú pokožku, niekedy mierne popraskanú. Praskliny sú svetlejšie. Dole sú klobúky ploché s krátkymi trubičkami belavej farby. Trubičky – rúrky sú veľmi drobné, bielej farby, staršie plodnice sú hnedasté. Čistobiela dužina je v mladosti plodníc mäkká, neskôr zasychá a stáva sa tuhou.

Pre liečiteľské účely sa zbierajú mladé, mäkké plodnice, ktoré sa nakrájajú na kocky alebo na tenké plátky a usušia sa. Po usušení sa pomelú na prášok. Z neho sa pripravuje čaj, extrakt alebo sa pridáva do ovocných čajov a do jedál.

Upozornenie: nemôžu užívať deti a tehotné ženy. Deti si pridávajú prášok do ovocných čajov alebo do jedál.

Čaj z prášku brezovníka

Potrebujeme: 1 ČL prášku brezovníka obyčajného, 3 dl vody

Postup: Prášok zalejeme vriacou vodou, desať minút lúhujeme, užijeme aj s práškom. Užívame dva až trikrát denne.

Tinktúra

Potrebujeme: 100 g čerstvých na kocky nakrájaných mladých plodníc brezovníka obyčajného, 7 dl domácej pálenky alebo liehu, 7 dl pohár

Postup: Mladé plodnice brezovníka vhodíme do pohára a zalejeme až po vrch alkoholom. Pohár uzavrieme a občas pretrasieme. Lúhujeme na parapete okna pri izbovej teplote celý mesiac. Potom prefiltrujeme cez gázu a užívame trikrát denne 20 kvapiek na 1 PL teplej vody.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela